Avarul, D-ale carnavalului, Teatru in TVR

Casa de Producţie TVR vă propune să vedeți duminică, 15 septembrie, la ora 20.00*, pe TVR 3 „Avarul”, de Molière, în regia lui Bocsárdi László, o preluare de la Teatrul Maghiar Tamási Árondin Sfântu Gheorghe

„Nimic nu este gratuit în acest spectacol în care comicul se susține prin o temă dramatică profundă, se naște din drama interioară a fiecăruia trăită credibil. Și gagurile pornesc de la drame personale fiind rafinat plasate de regizor. Meritorie este descifrarea de către regizor a subtilităților fiecărui moment, construirea comicului din dramaticul situațiilor, un comic incitant și motivat.”

„La final, Harpagon va părăsi gol pușcă scena spre public, dar cu banii recuperați, pentru că și printre spectatori se pot afla astfel de avari. Spectacolul evită drumul  comicului derizoriu, are o bogată consistență cu trimitere directă la actualitate. Avarul rămâne un spectacol de excepție propus de Laszlo Bocsardi cu sprijinul trupei de valoare pe care o deține Teatrul din Sfântu Gheorghe” – Ileana Lucaciu (ileanalucaciu.blogspot.ro)

„AVARUL” de MOLIÈRE

Traducerea Ilyés Gyula

În distribuţie: Harpagon – PÁLFFY Tibor, Cléonte – DERZSI Dezső, Élisé – PÁL FERENCZI  Gyöngyi, Valére – MÁTRAY László, Marianne – BENEDEK  Ágnes,  Anzelme – SZAKÁCS László, Frosine – GAJZÁGÓ Zsuzsa, Simion – DEBRECZI Kálmán, La Fléche – KÓNYA-ÜTŐ Bence, Jaque – ERDEI Gábor, Merluşcă-NAGY LÁZÁR József, Comisarul – DIÓSZEGI Attila

Scenografie decor: BARTHA József

Scenografie costume: DOBRE–KÓTHAY Judit

Sunet: Valentin Bartolomeu, Marius Stanciu

Lumini: Florin Duceag

Cameramani: Constantin Dobre, Cristinel Neagu, Rodica Ivan, Alina Dumitrașcu, Horia Ilinca, Alexandru Ghiță

Șef car: Adrian Voicu

Regizor montaj: Iudith Georgescu

Ilustrația muzicală: Mihaela Constantinescu

Traducerea subtirării: Romulus Vulpescu

Subtitrare: Rozalia Bodo

Postprocesare sunet: Răzvan Ionescu

Editor imagine: Costică Marciuc, Dragoș Smărăndescu

Organizator producţie: Sorin Cristea

Director de imagine: Aurel Piţigoi

Producători: Ana Preda, Cristina Anton

Producator delegat: Cristina Anton

Foto: Teatrul Maghiar Tamási Áron

  • Continuăm demersul acestei veri, acela de a difuza pe TVR 1 spectacole din Arhiva de Aur TVR. Nume de referință ale teatrului românesc, montări celebre, actori care ne-au bucurat ani de-a rândul, comedie și tot atâtea motive de a ne fi alături și luni, 16 septembrie, la ora 22.10*, când puteți vedea „D’ale Carnavalului” de I.L. Caragiale

(reluare: duminică, 22 septembrie, ora 17.10*, tot pe TVR 1)

„În ansamblu spectacolul lui Dominic Dembinski, cu o distribuție de zile mari este migălos elaborat din respect pentru cultura imaginii (Ion Cristodulo desenează cu camera excelente compoziții). Sinteza postmodernă, foarte motivată și inedită, care universalizează în acest Caragiale teme actuale, apelând anume la unele citate culturale şi simboluri recurente, reprezintă un act de curaj din partea realizatorilor acestui teleplay, cu atât mai mult cu cât e una dintre rarele ocazii de revizuire a dramaturgului prin ochii unei alte generaţii.

„Televiziunea Română deține variante clasice antologice ale teatrului lui Caragiale, dar mai deloc versiuni moderne. Un spectacol de zile mari, un regal de interpretare şi regie, o reușită desăvârșită a Televiziunii Romane!” (Doina Papp – Cronica Română – 2003)

„Teleplayul nostru după cunoscuta piesă a lui Caragiale a inaugurat lansarea celebrului TVR Cultural în 2002. Este replica unei noi generații de artişti printr-o viziune postmodernă ce reunește o distribuție surpriză. Pentru mine ca regizor a însemnat implicarea echipei TVR cât şi a actorilor într-o aventură estetică ce pare, iată, că peste ani s-a adăugat Arhivei de Aur a teatrului românesc de televizune. Am urmărit comedia de situații precum o sarabandă nebună dar refectată într-o anume poezie, substanţială dramaturgiei caragialeşti, dar rar luată în serios!” (Dominic Dembinski)

În distribuţie: Horaţiu Mălăele, Claudiu Bleonț, Mihai Constantin, Emilia Popescu, Cătălina Mustață, Alexandru Bindea, George Ivascu, Ion Chelaru, Constantin Drăgănescu, Alexandru Jitea

Scenografia: Virgil Popa

Scenografie costume: Elena Timonu

Regia: Dominic Dembinski

  • Cea de-a treia stagiune a programului Teatru în TVR se închide în 15 septembrie

Puteți accesa http://www.tvr.ro/teatruintvr.html#view pentru a vedea ce reprezentații mai sunt în aceste ultime zile ale proiectului

Pentru Casa de Producție TVR această stagiune a fost o bucurie și un prilej de a spera că Televiziunea Româna va fi – și la anul – teatrul dumneavoastră de vară, în aer liber, în perioada vacanțelor.

Într-o lună și jumătate, din 26 iulie până în 15 septembrie, s-au jucat 8 titluri, am avut 7 teatre/companii partenere, au fost 31 de reprezentații, am avut sute de spectatori, a existat un echilibru perfect între dramaturgia clasică – Cehov și Caragiale și cea contemporană – Mazilu, Petre Barbu, Olga Delia Mateescu, Octavian Strunilă.

Și, pe lângă bucuria de a petrece minunate seri de vară alături de oameni care iubesc teatrul, considerăm că mai există două mari motive de satisfacție: 8 spectacole noi în arhiva TVR – prin preluarea reprezentațiilor din cadrul stagiunii și inaugurarea unui nou spațiu de joc: Grădina Molière, locul de unde a început istoria Televiziunii Române. Sperăm ca acest loc să devină un reper pe harta spațiilor în care teatrul este „acasă”.

Mulțumim partenerilor, mulțumim publicului, vă mulțumim dumneavoastră pentru sprijinul acordat în promovarea acestui proiect!

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+.

Producător coordonator: DEMETER András István

*Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră