AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI (Photo by FABRICE COFFRINI / AFP)

Impresionantul ghețar Aletsch, cel mai mare ghețar din Alpi, situat în Elveția în cantonul Valais, ar putea dispărea complet până la sfârșitul acestui secol, dacă nu se va face nimic pentru a se reduce încălzirea globală, au avertizat joi, 12 septembrie, nişte cercetători elvețieni.
Aceştia au efectuat simulări de ultimă generație pentru a arăta cum se va schimba ghețarul, aflat pe o suprafață de 86 de kilometri pătrați şi a cărui masă este estimată la 11 miliarde de tone de gheață, dacă încălzirea globală va persista, a explicat într-un comunicat Institutul Federal de Tehnologie din Zurich (ETH). Limba ghețarului s-a retras aproximativ un kilometru de la începutul secolului. Oamenii de știință prognozează că această topire va continua chiar dacă lumea este în măsură să îndeplinească obiectivele Acordului climateric de la Paris din 2015, care vizează să menţină încălzirea globală sub pragul de 2 grade în comparație cu nivelurile preindustriale.
Chiar și în cel mai optimist scenariu, cercetătorii de la Institutul Federal de Tehnologie din Zurich susțin că ghețarul ar putea pierde 50% din volumul și lungimea sa până în 2100, în timp ce, în cel mai rău caz, nu vor rămâne decât „două petice de gheață ponosite”. Într-un studiu anterior, cercetătorii de la această universitate au stabilit că 90% din cei aproximativ 4.000 de ghețari din Alpi ar fi dispărut până în 2100 dacă nu s-ar fi făcut nimic pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Studiul publicat joi se concentrează în mod special pe ghețarul Aletsch.
Guillaume Jouvet și Matthias Huss de la Laboratorul de hidraulică, hidrologie și glaciologie al școlii au realizat simulări 3D care arată retragerea ghețarului în funcție de diferite scenarii de schimbare climatică pentru Elveția. Modelele lor 3D arată o scădere dramatică a ghețarului văzut de pe vârfurile Eggishorn (2.927 metri deasupra nivelului mării) și Jungfraujoch (3.466 m) în următoarele opt decenii./rcostea/ddaniela

(www.lefigaro.fr – 13 septembrie)