Secretarul de stat american Mike Pompeo a acuzat Iranul că s-ar fi aflat în spatele atacurilor cu drone

Secretarul de stat american Mike Pompeo a acuzat Iranul că s-ar fi aflat în spatele atacurilor cu drone care au vizat două importante facilități din industria petrolieră saudită. Atacurile, care au fost revendicate de rebelii șiiți houti au dus la înjumătățirea producției de petrol a Arabiei Saudite. Doina Saiciuc.

Reporter: Primul diplomat al Americii a calificat atacurile cu drone drept atacuri fără precedent împotriva resurselor energetice ale lumii și i-a acuzat pe președintele iranian și pe ministrul său de externe că se angajează într-o falsă diplomație. „Teheranul se află în spatele a aproape 100 de atacuri împotriva Arabiei Saudite și aceasta în vreme ce Rouhani și Zarif pretind că se angajează în diplomație. În mijlocul cererilor pentru deescaladare, Iranul a lansat acum un atac fără precedent asupra resurselor energetice ale lumii. Nu există nicio dovadă că atacurile au provenit din Yemen”.

Mike Pompeo a cerut tuturor națiunilor să condamne fără niciun echivoc atacurile iraniene. El a mai arătat că Statele Unite vor lucra cu partenerii și aliații săi pentru a se asigura că piețele energetice rămân bine alimentate și că Iranul va fi făcut responsabil pentru agresiunea sa.

Casa Albă a anunțat pe de altă parte că președintele Trump a avut o convorbire telefonică cu prințul saudit al coroanei Mohammad bin Salman și a oferit sprijinul american pentru ca Arabia Saudită să se poate autoapăra. Guvernul american se va asigura că piețele petroliere globale vor fi stabile și bine alimentate, arată în aceeași declarație Casa Albă./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 septembrie