2019. szeptember 17

 Viorica Dăncilă munkalátogatást tesz az Egyesült Államokban

Viorica Dăncilă bejelentette, hogy több kormánytag kiséretében vasárnap megezdi munkalátogatását az Egyesült Államokban. A keddi kormányülés előtt a miniszterelnök leszögezte, hogy a kormány igyekszik megerősiteni kapcsolatait az uniós tagállamokkal, de ugyanakkor az Egyesült Államokkal megkötött Stratégiai Partnerség elmélyitésére törekszik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.17)

A kormány segélyt biztosit a természeti katasztrófa sújtotta települések infrastruktúrájának rendbehozására

A Intervenciós Alapból a kormány több mint 164 millió lejt folyósit 27 megye helyi hatóságainak a természeti katasztrófa nyomán megrongálódott infrastruktúra rendbehozására, közölte Viorica Dncilă miniszterelnök.A kormány 37 millió lejig terjedő összeggel segiti a méhészeket is, akik jelentős veszteségeket könyveltek el a tavaszi időjárási viszontagságok miatt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.16)

A Vajdahunyadi Energetikai Komplexum szakszervezetei befejezték a tágyalásokat a vállalat vezetőségével

Több mint három hónap utáni tárgyalás után a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum szakszervezetei az utóbbi évek legkedvezőbbb kollektiv munkaszerződését kötötték meg a vállalat vezetőségével.A szakszervezeti tagok szerint számottevő erdményt értek el, annál inkább, hogy a vállalat súlyos nehézségekkel küzd.”Nemcsak bizonyos pótlékok növelését, de olyan bérjogokat is megszereztünk, amelyekbe mostanig nem részesültek a bányászok. Igy, a Mesterségek Ünnepe és az Energetikus Napja alkalmából a vállalat dolgozói prémiumban részesülnek.Ugyanakkor bevezettük a pihenő szabadsági jegyek részbeni elszámolását is”, közölte Darius Câmpean, a „Muntele” szakszervezeti szövetség elnöke.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.17)

Görögországban, Bulgáriában, Lengyelországban és Romániában a lakosság jelentős aránya a mezőgazdaságban dolgozik

Az Eurostat keddi adatai szerint Görögországban, Bulgáriában, Lengyelországban és Romániában a lakosság nagy része a mezőgazdaságban dolgozik. 2016-ban, az emlitett országokban a mezőgazdaságban, erdőgazdálkodásban és haltenyésztésben dolgozók száma legkevesebb háromszor volt nagyobb az uniós átlaghoz képest.Romániában nyolc régió közül ötben a lakosság mezőgazdasággal foglalkozott. 2016-ban, az Európai Unió szintjén 232 millió ember az iparban, épitkezésben, kereskedelemben, egészégügyben, oktatásban, közigazgatásban, valamint a turisztikai szolgáltatások, biztositások és ingatlanok terén dolgozott. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.17)

A szakbizottság kedvezően véleményezte a speciális nyugdijak megadózására hivatott törvényjavaslatot

A szenátus költségvetési-pénzügyi bizottsága kedvezően véleményezte a 7.000 lejt meghaladó speciális nyugdijak megadózására hivatott törvényjavaslatot. A javaslat kezdeményezője, Eugen Teodorovici pénzügyminiszter leszögezte, hogy az intézkedés nyomán a jövő évben, mintegy 500 millió lej folyik be a költségvetésbe. Teodorovici ugyanakkor javaslatot terjesztett be saját tervének módositására is, miszerint a speciális nyugdíjaknál a járulékfizetés alapján kiszámított komponenst ne adózzák meg, mig Románia volt elnökeinek nyugdijai esetében is alkalmazzák a adózási rendszert.(RADOR HIRÜGNÖKSÉG – 09.16)

A kormány több mint 100 projektet hagyott jóvá, amelyeket a Fejlesztési és Beruházási Alapból finansziroz

A kormány kedden több mint 100 projektet hagyott jóvá, amelyeket a Fejlesztési és Beruházási Alapból finansziroz. Ezek gyakorlatba ültetése már a jövő hónapban megkezdődik. „Az ország valamennyi régiójában alkalmazandó mintegy két milliárd lej értékű, 116 projekt hozzájárul a helyi közösségek által végzett beruházások támogatásához. Országútak, az infrastruktúra, iskolák, óvodák és korházak korszerűsitéséről, illetve a földgázellátási hálózat bővitéséről és szennyvizcsatornák épitéséről van szó”, tájékoztatott Viorica Dăncilă.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.17)
Rozália Gănciulescu/rganciu