A încetat din viață după o scurtă și fulgerătoare suferinţă regizorul Alexandru Darie

„A încetat din viață după o scurtă și fulgerătoare suferinţă regizorul Alexandru Darie,

omul care timp de 17 ani a condus Teatrul Bulandra. Parcursul lui creator se identifică în ultimii 27 de ani cu Teatrul Bulandra, care a reprezentat viaţa lui artistică.

Diagnosticat în anul 2016, de conf. dr.Tudor Nicolae, cu ciroză hepatică în stadiu incipient, a continuat să lucreze și să trăiască în condiții de absolută normalitate și a reușit să finalizeze supraproducția Coriolanus.

(…) s-a aflat sub tratament în ultimii 2 ani iar afecțiunea hepatică s-a menținut în parametrii inițiali, fără modificări evolutive, neprezentând vreo complicație, fără probleme portale, esofagiene și fără episoade hemoragice. Nu s-a pus niciodată problema transplantului hepatic și nu a fost vreodată pe nicio listă de transplant (…) A fost un om care a iubit enorm Teatrul, Oamenii și Viața. A trăit demn, discret și delicat și a trăit frumos! A avut forța interioară să lupte pentru viață și să intre fără frică în moarte, prezent, puternic, înconjurat de iubire, de multă iubire!

Ultima piesă pe care o moștenise fără să vrea, dar pe care a înțeles-o atât de bine, era despre moarte, despre lumină și despre conștiința pură.

Alexandru Darie își dorea ca lumea să fie mai bună și o vedea de multe ori mai bună decât era. Prețuia cel mai mult integritatea și încrederea și le dorea tuturor să fie mai buni.

Vă dorim tuturor să vă amintiți de el așa cum noi, cei foarte apropiați, l-am văzut în momentul intrării în lumină: strălucitor, împăcat cu tot, indestructibil și invincibil! Lumină clară!

Alexandru Darie va fi depus vineri, 20 septembrie, ora 20.00, la Teatrul Bulandra, Sala Liviu Ciulei, unde va rămâne până duminică, 22 septembrie, la ora 12.00.

În acest interval vor avea loc, zilnic, slujbe religioase pe care le vom anunța ulterior. Slujba de înmormântare va avea loc duminică, 22 septembrie, la ora 13.00, la Cimitirul Bellu” (Teatrul Bulandra)

 

Programul complet al difuzărilor IN MEMORIAM Alexandru Darie pe www.tvr.ro

 

 

  • Casa de Producție TVR vă invită să urmăriți duminică, 22 septembrie, la ora 22.00*, pe TVR 3: „Girafe” – o fabulă urbană, după Pau Miró, spectacol al Teatrului Naţional Radu Stanca Sibiu

 

  •  

Parte din Trilogia fabulelor urbane scrisă de autorul catalan Pau Miró, „Girafe” vorbește despre dorința unei femei de a fi neconvențională și liberă. Acțiunea se petrece în România anilor 1968 și are în centru acest obiect aparent banal, dar care a revoluţionat viaţa femeii în secolul trecut: mașina de spălat. „Girafe” explorează tema cuplului fără copii și subiecte precum feminismul, valorile tradiționale, liberul arbitru și dragostea. Cu o scenografie sugestivă semnată de Dragoș Buhagiar, punerea în scenă tragi-comică a lui Radu Afrim arată sălbăticia ascunsă și poeticul ce se ascund în sufletul femeii și în același timp fragilitatea sistemului de dominație masculin.

În distribuție: Marius Turdeanu, Mariana Mihu, Ioan Paraschiv, Adrian Matioc, Ioan Savu, Dana Maria Lăzărescu, și actorii din BIZONI

Coregrafia: Andrea Gavriliu

Scenografia: Dragoş Buhagiar

Producţie: Cezarina Hărăbor

Cameramani: Dragoş Ionescu, Mihai Alexandrescu, Laurenţiu Bengescu, George Leca, Ionuţ Spătaru

Montaj: Monica Andrei

Producător: Sînziana Miloşoiu

Regia muzicală şi postprocesare sunet: Gabriel Scîrlet

Director de imagine: Vlad Tănase

Regia tv: Gini Ignat

Regia şi universul sonor: Radu Afrim

 

 

  • Luni, 23 septembrie, la ora 23.10*, puteți urmări pe TVR 1: …Escu de Tudor Mușatescu, o producție din anul 1990

 

Un alt spectacol din Arhiva de Aur TVR, un text prin care Muşatescu vorbeşte despre carierism şi cameleonism politic, duse până la extrem. Despre oameni a căror supremă dorință este aceea de a-şi schimba condiţia mediocră şi de a accede „acolo, sus”, călcând în picioare principii şi dogme.

În distibuție: Ştefan Bănică, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Dorina Lazăr, Astra Dan, Corado Negreanu, Maria Pătraşcu, Jorj Voicu, Paul Ioachim, Mircea Cruceanu, Minel Klepper, Sergiu Demetriad

Costume: Dumitru Zbierea, Elena Timonu

Decoruri: Teodora Dinulescu, Liviu Ciulei

Operator şef: George Grigorescu

Redactor: Ioana Proda

Adaptarea TV și regia artistică: Dinu Cernescu

 

 

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+.

Producător coordonator: DEMETER András István

 

*Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră