Criza forţei de muncă din ţară a fost astăzi subiect de dezbatere la Iaşi, între reprezentanţii mediului de afaceri, autorităţile locale şi ministrul muncii, Marius Budăi. Discuţiile au avut loc în cadrul proiectului „Pactul pentru muncă”, o iniţiativă a antreprenorilor care şi-au propus ca, împreună cu guvernanţii, să găsească soluţii pentru deficitul de oameni calificaţi. Corespondentul Radio România Actualităţi, Cristina Vartolomei, transmite:
Reporter: Evenimentul de la Iaşi a fost organizat de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin „CONAF” şi Federaţia patronală „Petrol şi gaze”. Reprezentanţii celor două organisme au atras atenţia că deficitul de forţă de muncă este resimţit tot mai acut de antreprenorii români. „Tocmai de aceea au fost invitate la discuţii toate părţile implicate”, a declarat preşedintele CONAF, Cristina Chiriac.
Cristina Chiriac: Cea mai stringentă problematică a antreprenorilor o reprezintă deficitul forţei de muncă, fie că vorbim de forţa de muncă calificată la nivel profesional, fie că vorbim de forţa de muncă la nivel superior. Încercăm să identificăm cele mai bune soluţii, să construim, pe termen lung, o strategie, astfel încât România, în anul 2030, să aibă forţă de muncă calificată pe toate palierele care sunt bine reprezentate din punct de vedere economic.
Reporter: Ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale, Marius Budăi, a declarat că guvernul a făcut deja paşi concreţi pentru a îmbunătăţi situaţia de pe piaţa muncii.
Marius Budăi: Avem măsuri extrem de importante, care se referă la subvenţionarea angajării sau încurajarea ocupării pentru mediul privat, să angajeze cât mai mulţi ucenici sau persoane cu dizabilităţi sau persoane care nu au un loc de muncă şi mai au cinci ani de zile până la pensionare sau persoane care sunt cu vârsta de peste 45 de ani.
Reporter: Concluziile dezbaterilor din cadrul proiectului „Pactul pentru muncă”, spun organizatorii, vor reprezenta un punct de plecare pentru schimbările care vor fi negociate cu guvernul în ceea ce priveşte legislaţia şi condiţiile de pe piaţa muncii./aburtoi/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 septembrie)