Încep dezbaterile asupra proiectului de lege privind impozitarea pensiilor speciale

Realizator: Deputaţii încep în această săptămână dezbaterile asupra proiectului de lege privind impozitarea pensiilor speciale. Iniţiativa legislativă a ministrului de finanţe Eugen Teodorovici a ajuns în Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz, după ce săptămâna trecută a fost votată în Senat. Toate pensiile speciale mai mari de 7.000 de lei ar urma să fie impozitate: cu 30% cele aflate între 7.000 şi 10.000 de lei şi cu 50% cele care depăşesc pragul de 10.000 de lei.
Reporter: Iulia Gherman – La dezbaterile din Senat asupra documentului, ministrul Eugen Teodorovici a subliniat că demersul său se bazează pe un studiu care arată că suma de 7.000 de lei asigură în ţară un trai decent.
Eugen Teodorovici: În România sunt mai multe categorii de pensionari; unii dintre ei primesc pensia fără să fi constribuit nici măcar cu un leu. Ştim că azi avem în plată pensii de 15.000 de euro şi multe astfel de distorsiuni în această zonă.
Reporter: Senatorii opoziţiei au votat în favoarea proiectului de lege, dar au atras atenţia că supraimpozitaterea pensiilor speciale este o măsură reparatorie minimală şi că acestea ar trebui desfiinţate.
Florin Cîţu, PNL: Proiectul vine în direcţia bună, dar nu merge până la capăt, pentru că pensiile noastre, pensiile speciale ale parlamentarilor, nu sunt incluse – ca să vedeţi cât de ipocrit este iniţiatorul.
Reporter: Tot săptămâna aceasta, deputaţii jurişti vor relua dezbaterile în comisia de specialitate cu privire la recursul compensatoriu şi la propunerea de revizuire a Constituţiei ca urmare a referendumului pe justiţie din 26 mai. Sunt invitaţi să participe la discuţie reprezentanţi ai Ministerului de Justiţie, CSM şi Parchetului.
În ceea ce priveşte activitatea Senatului, se aşteaptă un vot în plen asupra solicitării de încuviinţare a începerii urmăririi penale pentru fostul ministru al sănătăţii, social-democratul Florian Bodog. Comsia de specialitate a formulat un raport negativ pentru cererea procurorilor anticorupţie, dar răspunsul definitiv va fi dat prin vot în plenul Senatului./cmorozanu/cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (23 septembrie)