Manifestaţii de protest ale pădurarilor

Sindicatele silvicultorilor au protestat astăzi în faţa Palatului Parlamentului. Ei au cerut modificarea de urgenţă a legislaţiei privind statutul pădurarilor pentru a putea face fată agresiunilor săvârşite de hoţii de lemne şi de braconieri. Ei spun că mai mulţi pădurari au fost ucişi sau spitalizaţi în urma sutelor de agresiuni comise în ultimii ani.
Reporter: Bogdan Isopescu – Pădurarii au avut parte, în ultimii ani, de 650 de atacuri, iar victimele au fost nu doar personalul silvic, ci şi familiile acestora. Câteva zeci de pădurari au fost spitalizaţi, iar cinci dintre ei au murit din cauza rănilor. Ultimul atac soldat cu victime a avut loc chiar la începutul lui septembrie, când un pădurar din judeţul Iaşi a fost omorât de hoţii de lemne.
Radu Artene, prezent la protest, a fost spitalizat în urma altor atacuri.
Radu Artene: Au fost 12 cetăţeni hoţi de lemne, cu amenzi date şi material confiscat an de an. M-au lovit în cap cu sticle, cu cuţitul au sărit. Am stat în spital, dublă fractură la piciorul drept. Legea ţine cu hoţul, nu ţine cu noi care muncim pe teren şi vrem să stopăm hoţia.
Reporter: De ce aţi avea nevoie?
Radu Artene: De arme în dotare. Poliţia să-şi facă treaba. Eu am acuş un an de zile în care încă nu se ştie nimic de caz. Mi-am pus un avocat acum o lună şi ceva. Nici până acum nu a ajuns cazul în instanţă.
Reporter: Silvicultorii acuză faptul că modificările legislative succesive au condus la situaţia în care ei nu pot utiliza armele din dotare, iar justiţia nu reuşeşte să tragă la răspundere pe cei vinovaţi de agresarea pădurarilor. Ei vor modificarea statutului personalului silvic, cer colaborarea cu poliţia şi jandarmeria, iar în cazul deceselor în timpul serviciului ei cred că serviciul funerar ar trebui să fie asemănător cu cel al soldaţilor căzuţi pentru apărarea intereselor statului român.
Deputatul Paul Stănescu declara în faţă protestatarilor că va introduce pe ordinea de zi propunerile acestora.
Paul Stănescu: Dacă dumneavoastră mai aveţi ceva lucruri care trebuie introduse în statutul silvicultorilor, cu mare drag, pentru că dumneavoastră sunteţi cei care beneficiaţi de acest statut.
Reporter: Personalul silvic spune însă că aceleaşi promisiuni le-au fost făcute şi anul trecut atât de guvern cât şi de parlament, însă nu a fost luată nicio măsură care să protejeze viaţa pădurarilor./lazard/cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 septembrie)