Ministrul de externe iranian: nu este sigur ca războiul poate fi evitat

Rebelii Huti au atenţionat că este posibil ca Iranul să declanşeze un nou atac împotriva Arabiei Saudite – scria în ediţia de duminică The Wall Street Journal. Publicaţia – invocând surse diplomatice din Yemen – a scris că liderii miliţiilor Huti au semnalat atacurile care vor avea loc, pentru că Teheran a exercitat presiuni asupra lor să participe şi ei la acţiunile preconizate. Articolul a menţionat că nu se ştie cât de serios este anunţul făcut de rebelii Huti, dar se pare că atât Statele Unite, cât şi Arabia Saudită au fost informate despre planurile iraniene. Purtătorul de cuvânt al miliţiilor Huti, Mohammed Abdul-Salam a dezminţit că i-ar fi anunţat pe diplomaţi occidentali, iar reprezentanţa Iranului la ONU nu a dorit să comenteze informaţiile publicaţiei. Există divergenţe între grupările Huti în ceea ce priveşte relaţiile cu Iranul, iar Arabia Saudită şi Statele Unite încearcă să negocieze cu unii lideri Huti pentru a-i convinge să se îndepărteze de Iran. O parte a liderilor Huti cred că singura lor şansă să câştige lupta cu coaliţia condusă de Arabia Saudită este să sprijine Iranul. Alţii însă sunt de părere că Iranul intenționează să-i folosească pe rebelii Huti doar pentru a-și atinge scopurile, şi nu este interesat de soarta Yemenului. Războiul civil din Yemen durează din anul 2014 şi până în prezent a făcut 100.000 de victime. De altfel, miliţiile Huti au anunţat vineri noapte că opresc atacurile cu drone şi cu rachete împotriva Arabiei Saudite.

Ministrul de externe american, Mike Pompeo duminică, la New York a dus tratative cu preşedintele Irakului, Barham Salih şi cu Emirul Qatarului: Şeicul Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thani şi pe agenda discuţiilor a figurat şi Iranul. Miercuri la Adunarea Generală a ONU va avea loc o dezbatere organizată de o asociaţie informală numită Împreună împotriva Iranului Nuclear. La această manifestare se aşteaptă să ia cuvântul şi şeful diplomaţiei americane.

În acest timp, în cadrul unui interviu pe care l-a acordat duminică postului de televiziune CBS, ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Zafir a afirmat că nu este sigur ca războiul se poate evita. Oficialul iranian a folosit formula „nu sunt încrezător”. Acesta însă a adăugat că ţara sa nu va iniţia războiul, dar oricine va începe „cu siguranţă nu acela va încheia” ostilităţile. La întrebarea ziariştilor: cum trebuie interpretate aceste afirmații, Zafir a spus că „războiul nu va fi limitat”. Ministrul iranian a calificat drept o decizie proastă „o direcţie greşită” anunţul de vineri al Washingtonului, potrivit căruia va trimite militari şi arme în Arabia Saudită. Acesta în schimb, a declarat că „terminarea războiului din Yemen va fi de ajutor”. Zafir a repetat că în atacul cu drone împotriva rafinăriei din Arabia Saudită, Iranul „nu a avut niciun rol”. Remintim că ministrul de externe iranian a ameninţat şi joia trecută că va declanșa războiul, în ipoteza în care Arabia Saudită sau Statele Unite ar ataca Iranul. Mohammad Javad Zafir i-a acuzat atunci pe rebelii Huti de comiterea atacului cu drone.

Afirmaţia oficialului iranian însă este contrazisă nu doar de ministrul de externe american, Mike Pompeo, dar şi de prim-ministrul britanic, Boris Johnson. Premierul britanic a sosit luni la New York la cea de 74-a Adunare Generală a ONU, unde a declarat că cel mai probabil Teheran stă în spatele atacului cu drone de săptămâna trecută. Acesta a spus că Marea Britanie cooperează cu Statele Unite şi cu ţările europene în vederea diminuării tensiunii din Golful Persic. Întrebat fiind dacă este posibilă o reacţie militară la atacul cu drone, Johnson a afirmat că în ipoteza unei reacţii saudite sau americane, Regatul Unit va reflecta care ar fi modalitatea în care ar putea fi cel mai mult de folos. Boris Johnson a adăugat că va discuta cu preşedintele iranian Hassan Rohani despre situaţia din zonă şi va ridica problema persoanelor cu dublă cetăţenie britanică-iraniană, persoane care sunt în mod „ilegal şi pe nedrept” reţinute în Iran.

Székely Ervin, RADOR