Jacques Chirac – evocare

Fostul președinte Jacques Chirac, care a condus Franța din 1995 până în 2007, a încetat din viață azi dimineață la vârsta de 86 de ani. Jacques Chirac, al doilea cel mai longeviv președinte al țării, a dominat politica franceză timp de câteva decenii. Corespondenta noastră Daniela Coman transmite de la Paris.

Reporter: Pentru câteva zile viața politică va fi suspendată în Franța. Imediat după aflarea veștii, Adunarea Națională și Senatul și-au întrerupt lucrările pentru a ține un moment de reculegere în memoria președintelui Jacques Chirac. Președintele Emmanuel Macron și-a anulat o deplasare în țară unde urma să dea startul marii dezbateri naționale privind schimbarea sistemului de pensii. El va pronunța diseară în direct o alocuțiune în semn de omagiu pentru predecesorul său. Jacques Chirac va fi desigur înmormântat cu onoruri ce i se cuvin unui fost șef de stat, iar la funeralii vor fi invitați lideri din întreaga lume.

Nu există deocamdată informații despre calendarul acestora, nu se știe nici unde va fi oficiată slujba, în condițiile în care Catedrala Notre Dame este închisă după incendiul din aprilie. Nu numai că a fost 12 ani președinte al Franței, însă Jacques Chirac a stat peste 40 de ani în primul rând al scenei politice franceze: primar al Parisului, deputat, ministru în mai multe guverne, de două ori prim ministru, o carieră remarcabilă umbrită însă la final de condamnarea la doi ani de închisoare cu suspendare primită în 2011, când deja părăsise viața politică într-o afacere de angajări fictive în perioada când fusese primar al Parisului.

A fost o personalitate puternică, un om politic respectat la nivel internațional, iar în istoria lumii a rămas pentru cel puțin un moment cheie: în 2003, când s-a opus ca Franța să participe la războiul din Irak declanșat de NATO la dorința Statelor Unite./apuscasu/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 septembrie