O universitate din California lansează un institut de cercetare pe tema gentileţii

Ajutarea unui coleg de muncă, primirea de știri de la un vecin în vârstă, permiterea accesului unei mașini în ambuteiaje – aceste mici gesturi cotidiene vor fi acum studiate științific de Universitatea California din Los Angeles (UCLA), care şi-a lansat oficial, miercuri, Institutul de Gentileţe.
Acest institut „va adopta o abordare interdisciplinară pentru înțelegerea amabilităţii, prin evoluție, biologie, psihologie, economie, cultură și sociologie”, a explicat universitatea într-un comunicat.
„Institutul de Gentileţe Bedari de la UCLA încearcă să fie, în actualul context politic mondial, un antidot la violență și tensiune”, a subliniat Darnell Hunt, decanul departamentului de Ştiințe sociale de la prestigioasa universitate din California, care va adăposti noul institut.
„Viziunea noastră este să trăim cu toții într-o lume în care umanitatea să descopere și să pună în aplicare bunăvoinţa care este în fiecare dintre noi”, a spus Matthew Harris, cofondator al institutului. „Va fi nevoie de multe cercetări pentru a înțelege de ce gentileţea poate fi atât de rară în lumea modernă”, afirmă el.
Studiile științifice au arătat că actele de bunătate au un impact foarte benefic asupra sănătății fizice și mentale a autorilor lor și că pot fi „contagioase” pentru cei care sunt martorii acestora. /rcostea/ddaniela

www.lefigaro.fr – 26 septembrie