O lovitură pentru von der Leyen, comisia parlamentară invocă preocupări legate de conflicte de interese

Membrii Parlamentului European au respins joi candidaţii român şi ungar pentru următoarea Comisie Europeană, din cauza preocupărilor legate de potenţiale conflicte de interese. Deciziile Comisiei pentru Afaceri Juridice a Parlamentului au reprezentat un prim contratimp major pentru Ursula von der Leyen, de când a fost aleasă pentru a conduce următoarea Comisie, care urmează să preia funcţia la 1 noiembrie. Comisia a votat blocarea Rovanei Plumb, comisarul desemnat pentru Transporturi, de la a merge mai departe la audierea de confirmare, în urma unei şedinţe cu uşile închise, în timpul căreia i-au pus întrebări candidatei românce cu privire la aspectele financiare. De asemenea Comisia a blocat nominalizarea László Trócsányi din Ungaria pentru postul de comisar european pentru Vecinătate şi Extindere, după o sesiune similară.
Vorbind când au apărut ştiri despre respingeri, purtătorul de cuvânt al Comisiei, Mina Andreeva, a declarat: „Ceea ce înseamnă asta deocamdată este că procedura este suspendată”. Atât Plumb, cât şi Trócsányi trebuia să meargă la audierile de confirmare în comisiile de specialitate, săptămâna viitoare. Andreeva a spus că deciziile Comisiei pentru Afaceri Juridice „nu înseamnă neapărat că acum trebuie propus automat un nou candidat”. Ea a spus că următorii paşi vor depinde de modul în care Parlamentul alege să continue, în coordonare cu von der Leyen. Însă un oficial al Parlamentului a declarat că legislativul va clarifica, în curând, în scris, faptul că cei doi nominalizaţi nu sunt acceptabili. 15 membri ai comisiei au votat pentru a respinge candidatura lui Plumb, în timp ce şase au votat în favoarea ei. Au fost două abţineri. Plumb, membră a grupului socialiştilor şi democraţilor, a fost chemată în faţa comisiei pentru a da socoteală pentru două împrumuturi în valoare de aproape 1 milion de euro, pe care nu le-a declarat în declaraţia financiară iniţială cercetată de eurodeputaţi.
Comisia a votat împotriva lui Trócsányi cu o marjă de 11 voturi împotrivă şi nouă pentru. Doi eurodeputaţi s-au abţinut. Serghei Lagodinsky, vicepreşedintele comisiei, a declarat pentru POLITICO: „Cei doi [candidaţi] au fost respinşi, în timp ce 24 au fost aprobaţi”. Lagodinsky a declarat că următorul pas va fi să îi trimită o scrisoare dnei von der Leyen, „subliniind poziţia noastră şi hotărând ce va urma. Deocamdată, procesul este suspendat până când reacţionează preşedintele Comisiei”, a adăugat el. Comisia pentru Afaceri Juridice este o precondiţie esenţială pentru desfăşurarea audierilor parlamentare. Fără unda verde, regulile UE afirmă că procedura de confirmare a comisarului desemnat este suspendată. Următorul pas este ca preşedintele Parlamentului să o întrebe pe von der Leyen cum doreşte să procedeze. Un purtător de cuvânt al Parlamentului a declarat că respingerea unui candidat în cadrul Comisiei pentru Afaceri Juridice nu are precedent şi „trebuie să vedem ce se va întâmpla”. „Este clar că audierea nu poate avea loc”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Autor: Anca Gurzu, Maïa de La Baume, Lili Bayer
A colaborat Hans von der Burchard
https://www.politico.eu/article/rovana-plumb-laszlo-trocsanyi-meps-reject-romania-hungary-nominees-for-european-commission/

POLITICO (Belgia), 26 septembrie 2019
Traducerea: Cristina Zaharia