Costuri mari pentru populaţie pentru încălzirea pe timpul iernii

Temperaturile au scăzut destul de mult şi în unele zone ale ţării sunt deja persoane care au dat drumul centralelor de apartament. În mediul rural, pregătirile pentru sezonul rece sunt făcute din timp, mulţi dintre cei care locuiesc la ţară fiind deja aprovizionaţi cu lemne. Cât ne va costa încălzirea în această iarnă, este întrebarea pe care corespondentul RRA în judeţul Satu Mare, Sergiu Podină, a adresat-o locuitorilor din zonă. Tot el a încercat să afle care variantă este mai rentabilă, încălzirea pe gaz sau cea pe lemne.
Reporter: Sătmărenii și-au făcut deja calculele și ne-au spus și nouă cât aproximează că vor plăti pentru gazele naturale în următoarele luni.
*
-: În timpul iernii sunt 400 de lei, 500 de lei.
Reporter: Staţi la casă, la apartament?
-: La apartament. Şi aici o să fie 300-400, în februarie cam 500.
Reporter: Vă gândiţi deja la factura de gaz?
-: Păi, iarna se ajunge şi la 400-500.
*
Reporter: Dacă locuiești la casă și ai tot o centrală termică pe gaz, costurile lunare sunt și mai mari.
*
-: 600-700…
-: Undeva la 7-8 milioane.
Reporter: Asta înseamnă că într-o iarnă cam cât scoateţi din buzunar?
-: cam 35 de milioane.
*
Reporter: Diferenţa de 200-300 sau chiar 400 de lei pe care aceștia o plătesc se datorează și spațiului mult mai mare pe care trebuie să-l încălzească, astfel că într-o iarnă o familie care locuiește la apartament ajunge să scoată din buzunar peste 2.000 de lei, iar cei care stau la casă ajung să plătească aproape dublu doar pe facturile de gaz. În mediul rural majoritatea populației se încălzește cu lemne, dar asta nu înseamnă că aceștia au costuri mai mici.
*
Reporter: Câți metri cubi de lemn v-ați cumpărat? Într-o iarnă cât folosiți?
-: Hai să zicem o remorcuță, cinci metri cubi.
Reporter: Per total, cam la ce sumă ajungeți într-o iarnă?
-: La 2.000 de lei.
*
Reporter: Indiferent în care situația dintre cele prezentate te-ai afla, un lucru este clar: pentru a trece cu bine de sezonul rece, trebuie să faci economii din timp, veniturile mici raportate la aceste costuri fiind invocate deseori de populație./dstanesc

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 septembrie)