PORTRET: Monica Bellucci – una dintre cele mai senzuale apariţii din cinema-ul mondial

de Razvan Moceanu

Luni, 30 septembrie, actriţa italiană Monica Bellucci împlineşte 55 de ani. Considerată a fi una dintre cele mai frumoase femei din lume, ea s-a remarcat în numeroase roluri, în filme de succes, atât în Europa cât şi la Hollywood.

* * * * *

Monica Anna Maria Bellucci s-a născut la 30 septembrie 1964, la Città di Castello, în Italia, părinţii săi fiind Brunella Briganti şi Pasquale Bellucci.

Iniţial se dedică unei cariere în avocatură, apoi, în timp ce frecventează cursurile Universităţii din Perugia lucrează ca model.

În anul 1988, se mută la Milano şi se alătură agenţiei de fotomodele Elite Model, cu care cunoaşte un suucces răsunător. În aceeaşi perioadă ia lecţii de actorie, apoi debutează pe micul ecran în anul 1990 în rolurile Elda din „Vita coi figli” şi Costanza din pelicula „Briganti – Amore e libertà”.

În anul 1990 se căsătoreşte cu fotograful Claudio Carlos Basso, însă în anul 1994 cei doi divorţează.

În anul 1992 debutează pe marile ecrane, fiind una din miresele lui Dracula în pelicula omonimă, creaţie a lui Bram Stocker.

AGERPRESS (Photo by Evan Agostini/Invision/AP)

Pentru rolul Lisa din thrillerul franţuzesc „L’appartement” (1996), este nominalizată pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, în acelaşi an, la Premiile  César, echivalentul franţuzesc al Oscar-urilor.

În anul 1999 se căsătoreşte cu actorul francez Vincent Cassel, care era cu doi ani mai tânăr şi cu care are două fete – Deva, născută în 12 septembrie 2004 şi Léonie, în 21 mai 2010.

A jucat apoi în numeroase filme care i-au consolidat popularitatea, atât în Europa cât şi la Hollywood, „Malèna” (2000), Irréversible (2002), „Tears of the Sun” (2003), „The Matrix Reloaded” (2003), „The Passion of the Christ” (2004) – în rolul Mariei Magdalena, „Le Deuxième souffle” (2007) – rolul Manouche, „Don’t Look Back” (2009), şi The Sorcerer’s Apprentice (2010) – alături de Nicoals Cage.

În anul 2004, însărcinată fiind, Monica Bellucci a pozat nud pentru varianta italiană a revistei Vanity Fair în semn de protest față de legislația restrictivă a italienilor în privința tratamentelor de fertilitate, care le sunt interzise femeilor necăsătorite, dar şi celor care au depășit vârsta fertilității.

În perioada 2006-2012 devine imaginea Casei Dior, apoi semnează contracte de imagine cu Grupul D’management din Milano şi cu Storm Model Management din Londra.

În anul 2007 i s-a încredinţat rolul politicianului indian Sonia Gandhi în filmul biografic „Sonia”, însă lansarea peliculei s-a amânat de mai multe ori.

În 2011 joacă în „Un été brûlant/A Burning Hot Summer”, alături de Louis Garrel, film regizat de francezul Philippe Garre – povestea unei iubiri între un pictor şi o actriţă – în care Monica Bellucci apare nud într-o scenă, la vârsta de 47 de ani.

În anul 2012 joacă în rolul Angèle din „Irreversible”, în care interpretează alături de soţul ei Vincent Cassel.

Tot în anul 2012 a devenit imaginea Dolce & Gabbana.

În august 2013, Monica Bellucci şi Vincent Cassel şi-au anunţat divorţul de comun acord, cauza separărării fiind după cum afirmă criticii de specialitate, faptul că el devenise prea gelos pe popularitatea ei care îi aducea foarte mulţi bani, în timp ce succesul lui se lăsa aşteptat. Ei au două fiice, Deva și Léonie, el locuieşte la Paris, iar ea, la Londra și la Roma, însă chiar şi aşa, rămân apropiaţi de cei doi copii.

Pentru realizările sale profesionale, Monica Bellucci a primit o serie de premii şi nominalizări impoartente, printre aceste aflându-se, în 1997, nominalizare la Premiul César pentru    Cea mai promițătoare actriță, pentru rolul din „The Apartment”, nominalizare, în 2001, la European Film Awards, la categoria Audience Award pentru cea mai bună actriță, pentru „Malèna”, premiul Nastro d’Argento, Panglica de Argint,  pentru cea mai bună actriță în rol secundar, pentru „Ricordati di me”, în 2003, în acelaşi an fiind nominalizată la Premiul Saturn, Cea mai bună actriță în rol secundar, la Cinescape Genre Face of the Future Award, pentru Cea mai bună interpretare feminină, la David di Donatello Awards şi la Teen Choice Awards.

În anul 2005 a câştigat Golden Globe Award – European Golden Globe, iar în 2005 şi 2007 a mai primit două nominalizări la Nastro d’Argento, ambele la Panglica de Argint pentru cea mai bună actriță în rol secundar, pentru „   The Passion of the Christ” şi, respectiv „Io e Napoleone”.

În filmul documentar „Marea Întrebare”, vorbind despre filmul „Patimile lui Hristos”, Bellucci a declarat: „Sunt o agnostică, deși respect și mă intereseaza toate religiile lumii. Dacă este însă ceva în care să cred, atunci acesta este energia misterioasă care face ca oceanele să spumege, Luna să se miște și care unește natura și ființele vii”.

Empire Magazine a ales-o pe Monica Bellucci printre cele mai sexy 25 de femei din cinema, pentru rolul „Persephone” din seria Matrix, iar în anul 2004 AskMen a desemnat-o printre cele mai frumoase 100 de femei din lume.

Pentru a arăta impecabil la fiecare ocazie, Monica Bellucci foloseşte o dietă bazată pe preparatele din bucătăria italiană, dar meniul ei este echilibrat şi sănătos. După cum a declarat, ea preferă mai ales legumele, peştele şi carnea slabă – fierte sau la grătar şi spaghetele. Ca fructe ea le consumă mai ales pe cele de pădure – bogate în minerale, vitamine şi antioxidanţi, apoi portocale şi struguri. Dintre toate uleiurile vegetale ea alege uleiul de măline.

În septembrie 2017 a primit premiul Donostia pentru întreaga carieră, iar în noiembrie 2017, Monica a fost încântată să primească premiul Virna Lisi, această distincție venind imediat după ce Daniel Craig, co-starul său din seria James Bond, a insistat ca ea să se întoarcă pentru următoarea peliculă, de data aceasta în pielea unei Bond Girl. Monica, care a jucat-o excepțional pe văduva Lucia Sciarra în filmul Spectre, din 2015, ar fi putut deveni cea mai în vârstă Bond Girl din istoria filmului cu spioni, la 54 de ani, dacă ar fi acceptat oferta pentru pelicula programată să apară în 2019.

Monica Bellucci afirmă că muzele ei sunt Sophia Loren și Claudia Cardinale, iar filmul ei preferat este „A Special Day“, al lui Ettore Scola.