O nouă călătorie pentru Gabriel Croitoru în turneul Vioara lui Enescu 2019

Turneul Vioara lui Enescu revine în această toamnă pe scenele din România, în perioada 18 septembrie – 5 octombrieGabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumită Catedrala, pe care a cântat George Enescu (instrument din patrimoniul Muzeului Naţional George Enescu), şi pianistul Horia Mihail vor cânta în mai multe oraşe din ţară, programul recitalurilor cuprinzând trei sonate emblematice pentru repertoriul pentru vioară şi pian de Claude Debussy, Richard Strauss şi César Franck.

Gabriel Croitoru: „Mesajul acestui turneu este clar şi anume acela că, indiferent de localitate, de numărul mic sau mare de ascultători, de complexitatea lucrărilor cântate, muzica clasică ne adună împrejurul ei cu aceeaşi intensitate, indiferent că suntem pe scenă sau în sală, făcând din noi nişte suflete mai curate, mai deschise către frumos şi către bine. Faţă de momentul de debut al acestui demers cultural, anul 2012, remarc o clară diferenţă. Publicul a devenit din ce în ce mai interesat de fenomenul artistic care se petrece sub ochii săi, pornind de la curiozitatea inerentă faţă de nou, continuând cu plăcerea momentului şi terminând cu dorinţa de a reveni într-o atmosferă nobilă”.

Din anul 2012, Gabriel Croitoru, împreună cu vioara Guarneri del Gesu, a reluat într-o versiune modernă misiunea pe care şi-a asumat-o Enescu atunci când străbătea ţara în timpul primului război mondial, pentru a-şi duce muzica către cei bolnavi, răniţi ai războiului, oameni aflaţi în necazuri şi nevoi. Violonistul Gabriel Croitoru duce muzica, prin sunetul acestui instrument unic, acolo unde este nevoie de ea, lui alăturându-i-se pianistul Horia Mihail.

Istoria călătoriilor viorii lui Enescu, din 2012 până în 2019, este specială. Dacă la primele ediţii era sondat teritoriul virgin al căminelor culturale din sate aflate în cele mai îndepărtate colţuri ale României, unde sunetul Marii Muzici nu ajunsese niciodată, sau cel al sălilor de sport din licee în care veneau copii curioşi să vadă cum sună o vioară celebră acolo unde ei aleargă la ora de educaţie fizică. Au fost turnee în care vioara lui Enescu a mers în căutarea pianelor călătoare lăsate în diferite oraşe ale ţării de Horia Mihail şi evident, la Sala Radio, dar şi ani în care a ajuns să cânte la Beijing, la Londra, în Spania, Portugalia şi lista poate continua.

Repertoriul turneului a cuprins uneori sonatele reper ale repertoriului violonistic, pe care publicul le-a primit cu un respect care la final se transforma în aplauze entuziaste, ori alte programe de miniaturi din repertoriul de virtuozitate al viorii, toate emoţionând publicul în egală măsură prin arta lui Gabriel Croitoru.

Din 2012, fără întrerupere, doi entuziaşti muzicieni români, Gabriel Croitoru şi Horia Mihail, cărora le era familiară experienţa de a cânta pe scene ale marilor oraşe, la Bucureşti la Sala Radio sau la Ateneu, dar şi în oraşe mai mici ale ţării, au descoperit că au puterea de a duce muzica clasică mai departe, peste tot muzica putând face foarte mult bine, aşa cum făcea Enescu în urmă cu mai bine de o sută de ani. Dacă aşa s-a născut primul turneu Vioara lui Enescu, important este că el continuă de 8 ani, iar anul acesta îi va duce pe Gabriel Croitoru şi vioara Guarneri del Gesu, alături de pianistul Horia Mihail, la Slatina, Piteşti, Caracal, Bârlad, Bistriţa, Timişoara, Deva, Ploieşti şi, evident, Bucureşti, la Sala Teatrelli şi la Sala Radio.

Detalii pe www.vioaraluienescu.ro

Program muzical: Claude Debussy: Sonata în sol minor pentru vioară şi pian, L. 148; Richard Strauss: Sonata în mi bemol major pentru vioară şi pian, op. 18; César Franck: Sonata în la major pentru vioară şi pian.

Itinerar (concertele încep la ora 19:00):

18 septembrie – Bucureşti, Sala Teatrelli;

19 septembrie– Slatina, Centrul Cultural Eugen Ionescu;

20 septembrie– Piteşti, Sala Filarmonicii;

21 septembrie– Caracal, Teatrul Naţional;

22 septembrie– Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu;

23 septembrie– Bistriţa, Sinagoga;

28 septembrie– Timişoara, Sala Capitol;

2 octombrie– Deva, Sala Pro Arte;

4 octombrie– Bucureşti, Sala Radio;

5 octombrie– Ploieşti, Sala Filarmonicii.

Producători: Pro Contemporania, The Culture Hub. Coproducători: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional. Cu sprijinul: JTI, ALRO Slatina, Ade Gas Oil, Senia Music, Mercure Hotels, Muzeul Naţional George Enescu.

Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Primăria Municipiului Bucureşti, Creart, Teatrelli, Filarmonica din Piteşti, Centrul Cultural Eugen Ionescu din Slatina, Asociaţia Culturală Center Inter Art, Primăria Slatina, Asociaţia Fiii şi Prietenii Caracalului, Teatrul Naţional din Caracal, Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Primăria Bârlad, Centrul judeţean pentru cultură Bistriţa, Sinagoga din Bistriţa, Filarmonica din Timişoara, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Primăria Municipiului Deva, Filarmonica Paul Constantinescu din Ploieşti

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Mediatrust, România TV, Liternet, Agenţia de carte, Observator cultural, The Culture Club, Mişcarea de rezistenţă, Smart FM, MKlasika, Viewfinder Solutions, The Culture Club, Accent TV.