Partidul Popular Austriac a câştigat alegerile, dar negocierile pentru formarea guvernului vor fi dificile

Astfel cum v-am informat şi conform aşteptărilor, Partidul Popular Austriac (ÖVP) condus de Sebastian Kurz a câştigat alegerile anticipate din Austria.

Fostul cancelar Sebastian Kurz a calificat rezultatele preliminare fiind „copleşitoare”. În cadrul discursului ţinut duminică seară la sediul partidului, Kurz a afirmat că nu se aştepta la un rezultat atât de bun. În sondaje ÖVP era cotat la 37,1-37,2%. Politicianul în vârstă de 33 de ani a spus că „este neţărmurit de recunoscător” şi „ umil primeşte încrederea” de la popor. Acesta a adăugat că cele patru luni care au trecut de când parlamentul i-a retras încrederea, au fost dificile, dar acum populaţia a votat într-un mod impozant din nou ÖVP. „Nu îmi găsesc cuvintele, deşi rareori mi se întâmplă să nu pot vorbi” – a declarat Kurz pentru susţinătorii săi adunaţi în sediul partidului. Puţin mai calm a vorbit liderul ÖVP într-un interviu televizat în cadrul căruia a fost întrebat despre noul guvern şi despre posibile coaliţii guvernamentale. Acolo fostul – şi după toate probabilităţile – viitorul cancelar a declarat că doreşte să discute cu fiecare partid parlamentar. „Doresc să cooperez în cel mai onest mod posibil” – a declarat Kurz. Vicepreşedintele parlamentului, Wolfgang Sobotka, membru al ÖVP, a adăugat că în ceea ce priveşte coaliţia de guvernare toate posibilităţile sunt încă deschise şi sunt în discuţie mai multe variante.

A treia cea mai puternică forţă în parlamentul austriac va rămâne tot Partidul Libertăţii Austriece (FPÖ), care a fost partenerul de coaliţie a popularilor până în 18 mai anul curent, când în presă a „explodat” scandalul de corupţie numit „Ibiza video”, în care a fost implicat Hans-Christian Strachc – fostul preşedinte al partidului. În urma acelui scandal, sprijinul electoral al partidului a scăzut cu aproape zece procente. În aceste condiţii, FPÖ a obţinut doar 16% din voturile alegătorilor. Acest procent ar fi suficient pentru ca FPÖ să formeze guvernul împreună cu Partidul Popular Austriac, însă refacerea coaliţiei ar putea să afecteze imaginea lui Sebastian Kurz. Potrivit analiştilor, victoria strălucită a ÖVP se datorează şi faptului că fostul cancelar a întrerupt imediat şi definitiv colaborarea cu Strache, a cărui gafa încă umbreşte imaginea FPÖ. În cadrul campaniei electorale, liderii Partidului Libertăţii Austriece au susţinut că vor să guverneze din nou alături de ÖVP, însă după alegeri mai mulţi politicieni ai partidului, printre care şi Harald Vilimsky au declarat că au primit dreptul la un „restart” de la alegători, şi nu neapărat la continuarea coaliţiei cu popularii.

Pe locul al doilea după ÖVP s-a situat Partidul Social Democrat Austriac (SPÖ), care însă cu toate acestea a obţinut cel mai slab rezultat din anul 1945 pînă în prezent. Potrivit estimărilor, partidul a primit circa 22-22,5% din totalul voturilor. Preşedintele partidului Pamela Rendi Wagner a recunoscut că SPÖ nu a obţinut rezultatul dorit. Aceasta totodată a adăugat că partidul trebuie să meargă în continuare pe drumul omeniei. Sloganul electoral al SPÖ a fost „Omenia învinge!” şi Pamela Rendi Wagner a susţinut că aceasta este în continuare direcţia partidului. Aceasta a spus că alegerile de duminică au fost doar o etapă în viaţa partidului, ceea ce nu înseamnă o schimbare de direcţie. Socialdemocraţii vor să meargă în continuare împreună pe acest drum – a declarat ea.

Potrivit estimărilor, au reintrat în parlament şi au devenit a patra forţă politică ecologiştii, care au obţinut în jur de 13,1-14,3% din voturi. Partidul Verzilor în anul 2017 a obţinut doar 3,8% şi nu a mai intrat în parlament. Acum în schimb – dacă estimările sunt corecte – au obţinut cel mai bun rezultat de la înfiinţarea partidului până în prezent. Partidul liberal NEOS a primit 7,8%, ceea ce însemnă că faţă de alegerile din anul 2017 au crescut cu aproape două procente. Partidul Jetzt (Acum) însă, care s-a format prin scindarea Partidului Verzilor, a primit doar 1,8% şi nu a intrat în legislativ. Werner Kogler, preşedintele verzilor a declarat că vor participa la guvernare alături de ÖVP doar dacă Sebastian Kurz va face „schimbări radicale” în politica sa. Kogler a făcut aluzie la faptul că fostul cancelar a intrat în coaliţie cu Partidul Libertăţii Austriece, care în unele medii este considerat a fi de extremă dreapta.

Potrivit opiniei unor analişti politici, cel mai probabil, în urma acestor alegeri se va forma marea coaliţie între ÖVP şi SPÖ, dar negocierile se anunţă a fi dificile.

Székely Ervin, Rador – 1 octombrie