Festivalul Internaţional de Artă Europalia, de la Bruxelles, s-a deschis pentru publicul larg

Festivalul Internaţional de Artă Europalia de la Bruxelles, a cărui invitată de onoare este, la această ediţie, România, se deschide astăzi pentru publicul larg. Ieri a avut loc deschiderea oficială, la care au participat şi Regele Philippe al Belgiei, Regina Mathilde şi preşedintele ţării noastre, Klaus Iohannis. Aceştia au vizitat expoziţia dedicată lui Constantin Brâncuşi, deschisă la centrul BOZAR şi organizată de Institutul Cultural Român. Preşedinte interimar al ICR, Mirel Taloş:
Mirel Taloş: Am început cu dreptul Festivalul Europalia. S-a vernisat expoziția Constantin Brâncuși „Sublimarea formei”, despre care îndrăznesc să spun că este cel mai important eveniment organizat vreodată de Institutul Cultural Român. A fost o provocare logistică și organizatorică, cu care ICR nu s-a mai întâlnit. Este cea mai importantă expoziţie Brâncuși din ultimii 30 de ani; are un număr important de piese; este, grație curatoarei Doina Lemny, o expunere a sculptorului român Constantin Brâncuși pentru că deseori, în străinătate, când este prezentat el este prezentat ca și sculptor francez. Deci este o expoziție care, spre deosebire de alte evenimente dedicate lui Constantin Brâncuși, îi pune în lumină întreaga viață și operă și evoluția de acolo de unde a plecat.
Realizator: În următoarele patru luni, Festivalul Europalia va reuni numeroase manifestări organizate în Belgia, dar şi în Olanda, Germania, Luxemburg şi Marea Britanie. Vor avea loc peste 250 de proiecte de artă vizuală, muzică, teatru, cinema, literatură şi arte ale spectacolului, a consemnat trimisul special, al RRA, la Bruxelles, Mihaela Helmis./cmorozanu/avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 octombrie