Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că nu poate accepta numirea unui nou interimar la Ministerul Educaţiei

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că nu poate accepta numirea unui nou interimar la Ministerul Educaţiei, întrucât ar încălca prevederile constituţionale. El spune că a existat deja un interimat, timp de 45 de zile, iar acum trebuie numit un ministru titular, care să fie validat de parlament. Şeful statului a făcut aceste precizări după ce premierul Viorica Dăncilă a trimis astăzi la Palatul Cotroceni noi propuneri de miniştri interimari.
Reporter: Oana Bâlă – Președintele Klaus Iohannis precizează într-o declarație de presă că, prin solicitarea adresată, premierul Viorica Dăncilă îi cere să încalce legea fundamentală forțând instituirea unui al doilea interimat succesiv la Ministerul Educației, în condițiile în care pentru acest portofoliu ministrul Daniel Breaz a exercitat funcția timp de 45 de zile, durată maximă permisă de Constituție. Șeful statului consideră că în acest moment singura autoritate competentă să se exprime cu privire la demersurile premierului și la activitatea guvernului rămâne parlamentul, și din această perspectivă dezbaterea moțiunii de cenzură reprezintă cadrul cel mai adecvat.
Pe de altă parte, președintele României afirmă că anunțul ministrului sănătății, Sorina Pintea, arată incapacitatea actualei guvernări de a organiza admiterea la Rezidențiat și de a gestiona resursa umană din Sănătate. În opinia sa, organizarea Rezidențiatului ar fi trebuit să se facă pe baza unei metodologii clare, iar guvernul este cel care a întârziat nepermis de mult aprobarea acesteia./ahincu/cvanatoru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 4 octombrie)