Educaţia şi cercetarea sunt indispensabile în economia bazată pe cunoaştere şi reprezintă singura variantă care poate permite reducerea decalajelor pe care România încă le are în raport cu Uniunea Europeană. Este mesajul transmis de preşedintele Klaus Iohannis, care a participat azi la ceremonia aniversării a 50 de ani de învăţământ superior la Universitatea ‘Lucian Blaga’ din Sibiu. Şeful statului a subliniat că trebuie să crească atât calitatea învăţământului universitar, cât şi numărul de studenţi:
Klaus Iohannis: Trebuie să construim rețele de colaborare internațională și să avem un număr suficient de specialiști pentru a stimula o creștere economică sustenabilă. Multe dintre aceste obiective pot fi atinse doar prin creșterea simultană a calității și a participării la învățământul superior. Până acum, problemele demografice și sociale cu efect pe termen lung la noi au fost în bună măsură ignorate, situându-se dincolo de memoria politică redusă de regulă la durata unui mandat. Dar pentru a nu periclita destinul României ca stat european dezvoltat și prosper trebuie să atacăm frontal problema părăsirii timpurii a școlii, a numărului mic de absolvenți de studii universitare și adesea a calității insuficiente a procesului educațional.
Realizator: Potrivit corespondentei noastre Carmen Vulcan, preşedintele a mai spus că România are nevoie mai mult ca oricând de universităţi ca ‘Lucian Blaga’./amirea/denisse

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (4 octombrie)