Specialiştii au început lucrările pentru producerea şi instalarea sistemului Gama de Energie Variabilă la Laserul de la Măgurele

Specialiştii, au început, astăzi, la Laserul de la Măgurele, lucrările pentru producerea şi instalarea sistemului Gama de Energie Variabilă, care va fi disponibil cel mai probabil în anul 2023. Compania americană Lyncean Technologies a câştigat licitaţia pentru construirea celui de-al doilea mare echipament de cercetare din proiectul Laserului. Prezent la eveniment, ambasadorului Statelor Unite în România, Hans Klemm, s-a arătat optimist în privinţa modului în care se va derula contractul.
Hans Klemm: Sunt sigur că doctorul Zamfir şi reprezentanţii companiei americane lucrează bine împreună pentru derularea acestui contract şi instalarea sistemului Gama aici. Ţinând cont şi de calibrrul companiei americane şi de calitatea muncii la acest proiect ELI-NP.
Realizator: Nicolae Zamfir, directorul Laserului de la Măgurele, afirmă că proiectul prinde contur, aşa cum a fost gândit iniţial cu cele două sisteme: laser de mare putere şi gama.
Nicolae Zamfir: Ieri am semnat contractul, iar astăzi suntem pe cale să obţinem centrul ELI-NP aşa cum a fost el proiectat iniţial, cu cele două echipamente: laserul de mare putere, la care ieri am şi terminat toate testele şi funcţionează perfect, şi sistemul Gama. Săptămâna viitoarte vom semna actul care ne va garanta că sistemul laser este operaţional. Experimentele sunt în desfăşurare şi acum şi sistemul Gama este la fel.
Realizator: Sistemele gama şi laserul de mare putere vor permite instituţiei de la Măgurele să devină cel mai avansat centru de cercetare ştiinţifică din lume în domeniul fotonicii nucleare, ne-a transmis redactorul nostru, Andreea Marin./denisse

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 octombrie)