Există riscul creşterii preţului la energia electrică cu până la 20% dacă Ordonanţa de Urgenţă 114 ar fi abrogată în perioada următoare – susţine preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică, Ion Lungu. În cadrul unei conferinţe de profil, el a afirmat că majorarea ar fi de 10 lei la un consum de 100kWh pe lună pentru consumatorul casnic:
Ion Lungu: Este doar o analiză făcută, că nu putem să spunem dacă se va întâmpla sau nu se va întâmpla. Trebuie să vedem, în primul rând, cum se va soluţiona problema cu Ordonanţa 114 – rămâne în vigoare, nu mai rămâne în vigoare, se face o dereglementare între etape, cum a propus Autoritatea Naţională de Reglementare… Din cauza asta, eu am insistat pe faptul că trebuie cunoscut la începutul anului ce se întâmplă. Este foarte important.
Realizator: Ion Lungu a mai spus că emiterea Ordonanţei 114 nu a fost justificată, cel puţin pentru domeniul energiei electrice, deşi la vremea respectivă s-a spus că au fost distorsiuni în piaţă. El a precizat că analizele efectuate de Autoritatea Naţională de Reglementare şi de Consiliul Concurenţei nu au arătat că ar fi vorba de nereguli pe piaţa de energie electrică./aburtoi/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 octombrie)