Moțiunea de cenzură inițiată de opoziție la adresa cabinetului Dăncilă a fost adoptată

Moțiunea de cenzură inițiată de opoziție la adresa cabinetului Dăncilă a fost adoptată cu puțin timp în urmă, în plenul Parlamentului. Cătălin Purcaru ne spune acum în direct câte voturi pentru a întrunit moțiunea. Buna ziua!
Reporter: Cătălin Purcaru – Bun găsit! Moțiunea de cenzură a fost adoptată de Parlament cu 238 de voturi favorabile. Premierul Viorica Dăncilă a susținut că toate partidele parlamentare din opoziție s-au unit pentru a demite executivul, inclusiv câțiva parlamentari social-democrați. Viorica Dăncilă a precizat că președintele Klaus Iohannis trebuie să nominalizeze cât mai curând un premier, care să vină cu o echipă și cu un program de guvernare în legislativ, pentru un vot de încredere. Liderul PNL, Ludovic Orban, a susținut că începe o nouă perioadă de construcție în România și că, mâine, Biroul Politic al partidului va stabili strategia pentru perioada imediat următoare, precum și mandatul cu care PNL sa va prezenta la consultările cu șeful statului în vederea constituirii unui nou guvern. Adoptarea moțiunii de cenzură de către parlament înseamnă că executivul îndeplinește numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului executiv.
Realizator: Mulţumesc. A fost în direct Cătălin Purcaru. După adoptarea moțiunii, conform Constituției, șeful statului urmează să convoace partidele parlamentare la consultări la Palatul Cotroceni. Ulterior, președintele desemnează candidatul pentru funcția de prim-ministru, candidat care are la dispoziție 10 zile pentru a-şi forma cabinetul și pentru a alcătui programul de guvernare, cu care să vină în legislativ pentru un vot de încredere. Mai este varianta să fie lăsat actualul guvern interimar, cu atribuții limitate până după alegerile prezidențiale, urmând ca viitorul președinte să desemneze noul premier, care să caute o majoritate în parlament. Se poate ajunge chiar și la alegeri anticipate, dacă parlamentarii nu acordă votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 octombrie)