Parlamentarii vor decide dacă PSD va continua să rămână la Palatul Victoria sau va trebui să părăsească guvernarea

Este ziua „Z” pentru cabinetul condus de Viorica Dăncilă, ziua în care parlamentarii vor decide dacă PSD va continua să rămână la Palatul Victoria sau va trebui să părăsească guvernarea. Ultimele calcule arată că rezultatul votului va fi strâns, după ce cel puţin doi parlamentari s-au răzgândit şi s-au întors la PSD, după doar câteva zile de opoziţie. Însă, atât de la putere, cât şi de la opoziţie, se anunţă negocieri până în ultimul moment, aşa că situaţia poate evolua până când va fi tranşată de rezultatul votului. Cert este că ambele părţi sunt optimiste, cel puţin la nivel declarativ. Amalia Bojescu a urmărit ultimele declaraţii ale liderilor politici pe această temă şi are detalii în radiojurnal.

Reporter: Formațiunile politice care au semnat moțiunea de cenzură sunt încrezătoare în reușita demersului. PNL este pregătit să preia guvernarea, să garanteze bunăstarea cetățenilor și să ofere un guvern proeuropean – declara președintele partidului, Ludovic Orban.

Ludovic Orban: Sperăm ca parlamentarii României să se trezească, să nu mai cadă pradă ispitei corupției și minciunilor gogonate și să dea verdictul: „România fără PSD”.

Reporter: Alături de liberali, parlamentarii PMP sunt pregătiți să își asume o viitoare guvernare și anunță că vor vota la vedere moțiunea. La fel parlamentarii Pro România și ALDE, care sunt convinși că moțiunea va trece. Cât privește UDMR, parlamentarii vor vota moțiunea, dar nu la vedere, iar cei de la USR consideră că organizarea de alegeri anticipate reprezintă principala soluție pentru rezolvarea crizei politice. De cealaltă parte, premierul Viorica Dăncilă este încrezătoare că executivul va supraviețui. PSD se bazează și pe voturile altor colegi din Parlament.

Viorica Dăncilă: Eu cred în responsabilitatea membrilor Parlamentului României, cred că pot să facă o diferență între un partid responsabil, care a venit în fața electoratului cu un program de guvernare, şi cu o moțiune de cenzură foarte subțire, care nu spune nimic, nu avem un program de guvernare, nu avem un cabinet care să vină în locul Guvernului actual.

Reporter: Pentru demiterea Guvernului sunt necesare 233 de voturi favorabile./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 octombrie