2019. október 14

 Hétfőn is folytatódtak a konzultálások a Cotroceni palotában az új kormány megalakitása érdekében

Hétfőn is folytatódtak a konzultálások a Cotroceni palotában, de a pártokközti tárgyalások is az új kormány megalakitása érdekében. Klaus Iohannis államfő valószinüleg kedden közli az új kormányfő nevét. A pénteki, első pártokkal való konzultálások után az államfő kijelentette: egy PNL-kormányt támogat és egy politikai kabinet megalakulását szorgalmazza, illetve azt hogy az elnökválasztások után az új kormány tűzze napi rendre az előrehozott választások ütemtervét. Márészt, a liberálisok a párt Végrehajtó Bürójában két tárgyalócsoport – intézményes és a két parlamenti kamara szintjén – létrehozásában állapodtak meg, közölte Ludovic Orban pártelnök, hozzáfűzve, hogy a „tárgyalások intézményes és egyéni szinten zajlanak majd, amint a bizalmatlansági inditvány esetében is történt, azaz a független parlamenti képviselőkkel, a kisebbségi csoport honatyáival és a szocáldemokrata parlamenti képviselőkkel. Orban azt is megjegyezte, hogy kétfordulós helyhatósági választások megszervezését támogatja. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.14)

Ellentmondó feltételekkel támogatnák a pártok az új kormány beiktatását

Azok a politikai alakulatok, amelyek a múlt héten leváltották a Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányát, ellentmondó feltételekkel támogatnák a várhatóan a Nemzeti Liberális Párt (PNL) körül szerveződő új kabinet beiktatását. A pártvezetők hétfői nyilatkozatai szerint a mindeddig ellenzékben lévő román pártok többsége a kétfordulós polgármester-választáshoz való visszatérést szorgalmazza a jövő évi önkormányzati választások előtt, ezt azonban az RMDSZ határozottan ellenzi. A kétfordulós rendszer érzékeny veszteséget jelenthet a magyar érdekképviseletnek, véli az RMDSZ, megjegyezve, hogy 10-20 százalékkal kevesebb magyar polgármester lesz Erdélyben, ha a törvény lehetővé teszi, hogy a második fordulóban a román pártok összefogjanak az első fordulóban élen végző magyar polgármesterjelöltekkel szemben. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) is a leendő PNL-kormány támogatásának feltételeként tűzte ki a kétfordulós polgármester-választás mielőbbi bevezetését. Marcel Ciolacu szociáldemokrata házelnök szerint a PSD nem járul hozzá az új kormány beiktatásához. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.14)

Ponta egy PNL-kormányt támogat

Victor Ponta, a PRO Románia elnöke kijelentette, hogy pártja megköveteli a kormányzásban szerepet vállalók szakmai tudását és a parlamentben egy PNL-kormány megalakulását támogatja. „Álláspontunk változatlan, továbbra is az ország számára jó és hasznos projekteket támogatunk, s gyakorlatilag az egyedüliek vagyunk, akik valóban képviselik a közép-baloldalt”, hangsúlyozta Victor Ponta. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.14)

Tizenhét új gyógyszer szerepel a kompenzált és az ingyenes gyógyszerek listáján

A hétfőn elfogadott kormányhatározat értelmében 17 új gyógyszerrel egészül ki a kompenzált és az ingyenes gyógyszerek listája. Nelu Barbu kormányszóvivő közlése szerint 10 gyógyszer ritka betegségek – például, hemofilia, Fabry-szindróma, Castleman-betegség – kezelésére alkalmas, hat gyógyszert daganatos betegségek kezelésére használják, mig egy tipusú gyógyszerrel HIV-betegeket kezelnek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10-14)

A szenátus ratifikálta az EU és Japán között létrejött stratégiai partneri megállapodást

A szenátus döntő fórumként egyhangú szavazattal ratifikálta az EU és Japán között létrejött stratégiai partneri megállapodást, amely az első amelyet valaha is megköt a két fél. A megállapodás jogi alapot termet a kétoldalú, valamint a nemzetközi és regionális fórumok és szervezetek keretében folytatandó együttműködés javitására. A dokumentum két részből áll: az egyik a politikai dialógus fejezete, amely a külpolitikai és biztonságpolitikák terén való együttműködést irányozza elő, mig a másik fejlesztést szorgalmazó műszaki kooperációra vonatkozik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.14)

Rozália Gănciulescu