Acord pentru încetarea ofensivei turce, după o întâlnire a vicepreşedintelui SUA, Mike Pence, cu preşedintele Erdogan

Turcia a acceptat să-şi suspende ofensiva în nord-estul Siriei şi să-i pună capăt definitiv, dacă forţele kurde se retrag în cinci zile, conform unui acord smuls la Ankara de vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence. Preşedintele turc, Erdogan, respinsese până acum cererile imperative ale ţărilor occidentale de încetare a luptelor în nordul Siriei. Preşedintele american, Donald Trump, a salutat acordul ca pe o realizare epocală, dar criticile din Congres au apărut instantaneu, inclusiv din partea propriului partid, republican, după cum transmite din Washington, corespondentul RRA, Doina Saiciuc.
Reporter: Preşedintele Trump a salutat cu mare entuziasm anunțul conveniri, de către Statele Unite și Turcia, a încetării ofensivei militare turcești împotriva luptătorilor kurzi în nordul Siriei. Este o mare zi pentru civilizație, a spus președintele Trump reporterilor.
Donald Trump: Sunt foarte fericit să vă informez despre un succes extraordinar cu privire la Turcia. Este o rezultate incredibil, indiferent de ce va spune presa în încercarea de a-l subestima. Este un rezultat pe care am încercat timp de 10 ani să-l obținem. Administrația americană a anunțat un acord de încetare a focului de cinci zile în nordul Siriei, în vreme ce ministrul turc de externe disputat imediat termenul, atrăgând atenția că este o pauză în ofensiva militară, și nu un armistițiu. După ce vicepreședintele Pence a anunțat în urma întâlnirii la Ankara cu președintele Erdogan acordul de încetare a focului, la Capitoliu mulți membri ai congresului, inclusiv republicani, au criticat termenii înțelegerii. „Este departe de a fi o victorie pentru administrație”, a spus senatorul republican, Mitt Romney. Turcia a obținut ce a dorit. Forțele kurde, pe care le consideră forțe teroriste, cedează teritoriul, iar administrația Trump a fost de acord să nu mai impună nici un fel de noi sancțiuni și să ridice sancțiunile recent impuse odată ce va fi stabilită o permanentă încetarea ostilităților./ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 octombrie)