La Bruxelles continuă Summitul european de toamnă

La Bruxelles continuă Summitul european de toamnă. După acordul pentru Brexit convenit ieri cu premierul Boris Johnson, liderii Uniunii se concentrează acum pe problemele bugetare, relaţia cu Turcia şi extinderea Uniunii.
Reporter: Amalia Bojescu – Cadrul financiar multianual va ține agenda de astăzi a liderilor europeni, în condițiile în care Parlamentul European și Comisia Europeană au solicitat urgentarea dezbaterilor, pentru a nu pune în pericol programul de investiții al blocului comunitar pentru următoarea perioadă. Președintele Klaus Iohannis, prezent la summit, s-a declarat nemulțumit cu privire la cadrul financiar multianual, arătând că România nu sprijină reducerile de fonduri pentru politica agricolă și pentru politica de coeziune.
La reuniunea de astăzi se așteaptă ca liderii să discute și despre deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Republica Macedonia de Nord, după ce, la începutul săptămânii, miniștrii statelor membre nu au ajuns la un acord în această privință. Liderii europeni trebuie să discute și despre relația cu Ankara, în contextul acțiunii militare a Turciei din nord-estul Siriei. Miniștrii de Externe ai statelor membre au adoptat deja concluzii prin care condamnă acțiunea militară unilaterală a Turciei și îndeamnă Ankara să-și retragă forțele.
Realizator: Corespondenta RRA transmite că la şedinţa de azi este invitată şi preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a-şi prezenta priorităţile mandatului de cinci ani. Echipa doamnei von der Leyen este deocamdată incompletă, după ce au fost respinse propunerile de comisari ale României, Franţei şi Ungariei. Preşedintele Klaus Iohannis, care s-a întâlnit ieri cu şefa Comisiei, a declarat că nu va accepta o propunere de comisar european din partea guvernului PSD demis./cmorozanu/cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 octombrie)