„Diminuarea traficului de persoane printr-o mai bună informare” este tema unei conferinţe organizate astăzi la Bucureşti cu ocazia Zilei europene de luptă împotriva acestui fenomen care face multe victime şi în România. Evenimentul este organizat de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane cu participarea partenerilor din societatea civilă şi a celorlalte instituţii implicate. Vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai ambasadelor statelor în care ajung persoanele traficate. Recrutarea persoenalor vulnerbile se realizează, de cele mai multe ori, prin promisiunea unui loc de muncă mai bine plătit – a spus la RRA purtătorul de cuvânt al Agenţiei, Ciprian Ghiţuleasa, care a explicat cum acţionează traficanţii:
Ciprian Ghiţuleasa: Traficanţii descoperă aceste situaţii de slabă comunicare, de lipsă de afecţiune, de lipsă de sprijin şi de ajutor şi atunci intervin, se erijează în protectori ai persoanei respective şi reuşesc să-i extragă din mediul lui protectiv. Pe de altă parte, cel mai important lucru este cererea. Oricât am preveni aceste victime, starea lor socială este doar o condiţie. Ele caută practic o viaţă mai bună; din păcate, ele sunt aspirate în Occiddent de către state care funcţionează prin serviciile prestate de aceste victime. Sunt foarte multe state din vest care au nevoie şi au o cerere foarte mare de servicii sexuale, au cerere foarte mare de forţă de muncă prodt plătită sau chiar deloc plătită.
Realizator: El a mai spus că la nivel european se pune accent pe descurajarea cererii în statele de destinaţie, dar la fel de impoprtante sunt şi campaniile de informare şi implicarea cetăţenilor. Fiecare dintre noi putem suma la numărul gratuit 0800800678 dacă avem suspiciuni că o persoană este în pericol de a deveni victimă a traficanţilor./lazard/cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 octombrie)