Conferinţa „Rezistenţă prin cultură” la Memorialul Sighet

La Memorialul Sighet se desfăşoară conferinţa „Rezistenţă prin cultură”, organizată de Fundaţia Academia Civică în parteneriat cu Institutul Polonez şi Universitatea Babeş Bolyai. Participă, printre alţii: academicieni, istorici, profesori, dar şi studenţi.

Reporter: Adrian Marchiş – Această primă conferință pe tema „Rezistenței prin cultură” de la Memorial Sighet, inițiată de scriitoarea Ana Blandiana, președinte a Fundației Academia Civică, își propune analizarea ca fenomen specific regimului totalitar românesc și nu numai. Istorici, academicieni, profesori universitari, scriitori, unii disidenții din țară, dar și din Basarabia, Polonia și Germania.

În comunicările ce sunt prezentate se face referire la o diversitate de subiecte. Dezbaterile aduc diferențe de opinii, dacă ne referim la rezistența ca fenomen real sau existențial. La conferința de astăzi de la Memorial Sighet mai participă și câteva zeci de studenți de la Facultățile de Litere din Cluj și Baia Mare, un adevărat în dialog între generații./csimion/cpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 octombrie