Concluzii ale negocierilor purtate de premierul desemnat, Ludovic Orban, cu reprezentanţii ALDE şi PMP

Propunerea pentru viitorul cabinet va fi bazată pe formula unui guvern monocolor PNL. Este prima concluzie a negocierilor purtate până la această oră de premierul desemnat, Ludovic Orban, cu reprezentanţii ALDE şi PMP. Liberalii se pot baza acum, la votul de învestitură, şi pe cei 25 de parlamentari ai ALDE – a declarat liderul partidului Călin Popescu-Tăriceanu. El a explicat că împreună cu premierul desemnat s-a căzut de acord asupra celor 12 condiţii ale alianţei, în schimbul susţinerii în Parlament a Cabinetului Orban.
Călin Popescu-Tăriceanu: Fie că este vorba de formula guvernului, și anume, guvern monocolor, fie că este vorba despre zona economică, unde am convenit asupra necesității înființării unui fond de investiții, care să poată să finanțeze anumite proiecte de interes major pentru economia românească. Deci, avem o serie întreagă de probleme, am discutat și astăzi am finalizat, erau mici retușuri pe care a trebuit să le facem.
Realizator: Liderul ALDE a precizat ca va cere în forurile statutare ale formaţiunii politice un vot pentru susţinerea în Parlament a viitorului guvern. Au fost negocieri şi cu reprezentanţii PMP, însă foarte scurte, la finalul cărora liderul formaţiunii, Eugen Tomac, era vizibil dezamăgit.
Eugen Tomac: Înțeleg că partenerii de ieri ai lui Dragnea, Tăriceanu, Hunor și Ponta, au condiționat prezența PMP-ului în guvern. Nu este nicio problemă pentru noi, eu trebuie să merg să discut cu colegii mei parlamentari, să convoc Colegiul Național al partidului, să discutăm despre poziția pe care PMP-ul trebuie să o adopte, în condițiile în care tot premierul desemnat ne-a informat că nu va da ordonanță de guvern pentru alegerea primarului în două tururi și nici nu va înființa un misterul pentru relația cu Republica Moldova.
Realizator: La aceasta oră, premierul desemnat discută cu reprezentanţii UDMR. Mai are programamte consultări şi cu cei de la USR, iar mâine cu delegaţia PRO România./eradu/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 octombrie