2019. október 23

A Pro Románia párt nem szavazza meg az Orban-kormányt

A Pro Románia párt nem szavazza meg Ludovic Orban megbízott miniszterelnök leendő kormányát, közölte szerdán a párt elnöke, Victor Ponta, miután megbeszélést folytatott a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) vezető Orbannal. A megbízott miniszterelnök-jelölt reményének adott hangot, hogy az általa javasolt kormány megszerzi a beiktatáshoz szükséges parlamenti szavazatokat. „Mi megszavaztuk a bizalmatlansági inditványt, mivel a Dăncilă-kormány képtelen volt megoldani az ország problémáit, de ez nem jelenti azt, hogy megszavazunk egy másik olyan kormányt, amely véleményünk szerint nem megfelelő, mivel nem tesz eleget választóink elvárásainak”, hangsúlyozta Victor Ponta.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.23)

A menesztett kormány a minimálbér mintegy 100 lejjel való emelését tervezi

A menesztett kormány a minimálbér mintegy 100 lejjel való emelését tervezi a jövő év elejétől. A munkaügyi minisztérium ez irányban társadalmi vita alá bocsátott egy határozattervezetet.A minisztérium honlapján közölt dokemntum szerint 2020 január 1-től a garantált bérminimum bruttó összege 2.262 lej lesz, teljes munkaidőre (napi 8, heti 40 óra) számitva. Azoknak, akik legalább egy éven át felsővégzettséget igénylő funkciókat töltöttek be, a bruttó minimálbér 2.620 lej lesz. Ez az jelenti, hogy a nettóbér, amelyet az alkalmazottak ténylegesen megkapnak, mintegy 100 lejjel, illetve a felsőfokú végzettséggel rendelkezők esetében, csaknem 200 lejjel lesz nagyobb. E kezdeményezés nyilvánosságra való hozása után Ludovic Orban megbizott miniszterelnök kijelentette, hogy a menesztett kormány nem dönthet a minimálbérek felöl. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.23)

A téli időszámításra való áttérés nem módosítja a vonatok menetrendjét

Vasárnapra virradólag Románia áttér a téli időszámitásra, amikor négy óráról három órára állitjuk vissza az órát. „A téli időszámításra való áttérés nem módosítja a vonatok menetrendjét. A 4 óra után induló vonatok a téli időszámítás szerint indulnak. A már közlekedő vonatok egy órát várakoznak a kijelölt állomásokban és a téli időszámítás szerint indulnak tovább.Azok a vonatok, amelyek már közel vannak célállomásukhoz, folytatják útjukat. Tekintettel arra, hogy a számszédos országokban is – Moldova Köztársaság, Magyarország, Szerbia, Bulgária éa Ukrana – a téli időszámitásra való áttérés ugyanaznap történik, mint Romániában, vagyis október 27-én, a vonatok a hatályos menetrend szerint közlekednek, közölte a Román Vasúttársaság személyszállitó részlege.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.23)

Magyarország: az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóját ünnepelték

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján, szerda reggel, a parlament előtti Kossuth Lajos téren, katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében vonták fel a nemzeti lobogót. Az ünnepségen a kormány több tagja mellett jelen voltak katonai és állami szervezetek képviselői és a diplomáciai testület több tagja. Az évforduló alkalmából országszerte és külföldön is több megemlékezést szerveztek. Orbán Viktor miniszterelnök a Zeneakadémián mond ünnepi beszédet szerda este, tájékoztatott az MTI.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.23)

Rozália Gănciulescu –  RADOR