Realizator: Costi Dumăscu – Forțe rusești și siriene se vor asigura că milițiile kurde YPG părăsesc zona-tampon cerută de Turcia în nord-estul Siriei, potrivit unui acord la care au ajuns președinții Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdoğan. Acordul prevede și monitorizarea situației de patrule mixte ruso-turcești și reflectă noua realitate în teren, după retragerea rapidă a forțelor americane care garantau protecția curzilor atât față de Turcia cât și față de forțele guvernamentale siriene sprijinite de armata rusă.
Corespondenţă din Moscova – Reporter: Alexandr Beleavschi – În documentul semnat, cei doi lideri și-au confirmat sprijinul pentru unitatea politică și integritatea teritorială a Siriei și asigurarea securității naționale a Turciei, precum și hotărârea de a lupta împotriva terorismului, indiferent de forma pe care o îmbracă. În acest context – se arată în memorandum -, va fi menținut actualul status quo în zona operațiunii militare turceşti, între orașele Tell Abyad şi Ras al-Ain, pe o adâncime de 32 de km. Pe partea siriană a graniței dintre Siria și Turcia, dar în afara zonei operațiuni militare turcești, vor fi introduse subunități ale poliției militare rusești şi serviciului de frontieră sirian, care vor contribui la retragerea formațiunilor forțelor kurde de autoapărare YPG, pe care Turcia le consideră teroriste, şi a armamentului acestora. Ele vor trebui să se retragă la o distanță de 30 de km de frontiera Turciei.
Forțele ruse și turce vor asigura patrularea în comun a zonei de frontieră cu Turcia pe o adâncime de 10 km pe teritoriul sirian, la vest și est de zona operațiunii militare, dar cu excepția orașului Qamishli. în Rusia și Turcia vărul la împreună măsuri de Prevenire A infiltrării teroriștilor cât și pentru revenirea de bunăvoie și în condiții de securitate a refugiaților sirieni în zonele respective./cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (23 octombrie)