Normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina este printre priorităţile SUA

Emisarul special al SUA pentru Balcanii de Vest, Matthew Palmer, a declarat că normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina reprezintă una dintre priorităţile SUA, deoarece are o importanţă deosebită pentru situaţia din întreaga regiune şi securitatea transatlantică. În Comisia de afaceri externe a Senatului SUA, Palmer a apreciat că în timp ce dialogul este blocat, cele două părţi riscă să rateze şansa de a normaliza relaţiile şi de a se îndrepta spre un viitor sigur şi prosper.
Palmer a subliniat că prin ajungerea la un acord, cele două părţi pot să-şi fructifice potenţialul economic datorită păcii şi integrării. Palmer a spus că SUA aşteaptă ca noul Guvern de la Pristina să anuleze taxele vamale impuse mărfurilor importate din Serbia, iar Belgradul să oprească campania de nerecunoaştere a independenţei Kosovo.
Palmer a menţionat că Serbia are nevoie de un acord cu Pristina pentru a-şi realiza obiectivul strategic – aderarea la Uniunea Europeană. „Suntem convinşi că preşedintele Aleksandar Vučić este pregătit să negocieze un astfel de acord. Când Serbia şi Kosovo vor face paşii necesari, noi suntem pregătiţi să analizăm toate opţiunile pentru a convinge poporul sârb că este nevoie de normalizarea relaţiilor cu Kosovo” – a declarat Palmer, adăugând că ajungerea la un acord are importanţă strategică. În acest sens, Palmer a amintit că preşedintele SUA l-a numit pe Richard Grenell în funcţia de emisar special pentru dialogul Belgrad-Pristina./rmihaj/denisse

(www.rts.rs – 24 octombrie)