2019. október 25

A Román Hadsereg napja

A Román Hadsereg napja alkalmából Bukarestben, Szatmárnémetiben és Nagykárolyon katonai és vallási eseményeket szerveztek. A fővárosban, az I.Károly Parkban, az Ismeretlen román katona emlékművénél tartott ceremónián részt vett Klaus Iohannis államfő és Nicolae Ciucă vezérkari főnök is. Az államfő beszédében kihangsúlyozta, hogy ma 75 éve annak, hogy a második világháború idején a román hadsereg teljes egészében felszabaditotta Románia területét. „Románia NATO-hoz és az Európai Unióhoz való tartozása, valamint a román-amerikai partneri kapcsolat erősitése a legmagasabb szintű biztonságot szavatolja országunk számára”, fűzte hozzá az államfő. Az Ismeretlen román katona emlékművénél tartott tisztavatáson 421 katona tette le az esküt. Viorica Dăncilă miniszterelnök a nagykárolyi, mig Gabriel Leş védelmi miniszter a szatmárnémeti eseményen vesz részt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG. 10.25)

Viorica Dăncilă birálta a Ludovic Orban által bejelentett kormányporogramot

Viorica Dăncilă hivatalban levő miniszterelnök a Facebook közösségi portálon elmarasztalta a Ludovic Orban megbizott kormányfő által közölt kormányprogramot, amely „egész sor megszoritó intézkedést tartalmaz, főleg a közszférában dolgozók számára”.Călin Popescu Tăriceanu, az ALDE elnöke is elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy a védelmi minisztérium élére Nicolae Ciucă tábornokot javasolták, és úgy vélte, hogy civilnek kell vezetnie a hadsereget, Románia euroatlanti vállalásához hiven. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint, „a Ludovic Orban által javasolt csapat az első látásra elfogadhatónak tűnik”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.25)

Csökkent a közúti balesetben életüket vesztett személyek száma

Valamivel csökkent a közúti balesetben életüket vesztett személyek száma az év első kilenc hónajában az elmúlt esztendő azonos időszakához képest. A statisztikák szerint a csökkenés két-három százalékos. Mindemellett Romániá távol van a 2020-ig vállalt kötelesség teljesitésétől, mely szerint a felére kell csökkentenie a balesetek számát 2010-hez képest.A legtöbb közúti baleset Bukarestbe, illetve Kolozs, Iaşi, Maros és Prahova megyékben történik. A legveszélyesebb ország út a Bukarest-Nagyvárad közötti DN1 jelzésű útvonal, mig a szerencsétlenségek leggyakoribb kiváltó okai a gyorshatjás és a szabálytalan gyalogos átkelés voltak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.25)

Katonai káderek tűntetnek a Victoria téren

Az elbocsátott katonai kádereket tömöritő szakszervezet mintegy két ezer képviselője tűntet a bukaresti Victoria téren a katonai nyugdijak átszámitása és befagyasztása miatt. A szakszervezet küldöttsége dokumentumot nyújt be a kormányhoz, amelyben „a 2015-ben kibocsátott törvény eredeti szővegéhez való visszatérést” követelik. Ezt a törvényt azóta sem alkalmazták az egyre-másra kibocsátott sürgösségi kormányrendeletek miatt. A szakszervezeti tagok azt kérik a kormánytól, hogy hagyja jóvá e törvény visszaküldését a parlamenthez, az esetleges módositásokért. „A szakszervezeti tagok legfontosabb követelése a törvény értelmében megszerzett, sürgösségi rendeletekkel hatálytalanitott jogok tiszteletben tartása”, nyilatkozta Mircea Dogaru szakszervezeti vezető. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.25)
Rozália Gănciulescu, RADOR