Ceremonii militare şi religioase prilejuite de Ziua Armatei României, la Bucureşti, Satu-Mare şi Carei

La Bucureşti, Satu-Mare şi Carei vor avea loc, astăzi, ceremonii militare şi religioase prilejuite de Ziua Armatei României. În urmă cu 75 de ani, trupele româneşti dădeau ultimele lupte pentru eliberarea Transilvaniei de Nord.

Data de 25 octombrie avea să devină, printr-un decret din 1959, Ziua Armatei României. Detalii despre principalele evenimente organizate astăzi ne oferă, acum, în direct, redactorul RRA, Radu Dobriţoiu – Bună dimineaţa:

Reporter: Bun găsit, în fiecare an, la 25 octombrie, este aniversată Ziua Armatei României. Această dată istorică aduce aminte de ziua în care în 1944, în urma bătăliei de la Carei, acum 75 de ani, a fost eliberată ultima palmă de pământ românesc din Transilvania de Nord. Armata română reuşea să recucerească teritoriul național pierdut în urma Dictatului de la Viena, din 1940. 25 octombrie avea să devină printr-un decret Ziua Armatei României.

Ceremonii sunt organizate, astăzi, în Bucureşti, dar şi în principalele garnizoane din țară. Peste câteva minute începe ceremonia militară de la Monumentul Eroilor Patriei din al Doilea Război Mondial, Universitatea Naţională de Apărare şi peste aproximativ două ore, începe ceremonia de la Mormântul Ostașului Necunoscut, din parcul Carol I, acolo unde va fi prezent președintele României Klaus Iohannis şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă. Cei doi vor merge în această după amiază și la ceremoniile organizate la Satu Mare și Carei. La ora 19:00, în capitală, va începe ceremonia de retragere cu torțe, pe itinerariul parcul Carol I-Palatul Parlamentului-Palatul Cotroceni-Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul”./cmorozanu/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 octombrie