Concursul naţional de intrare în rezidenţiat va avea loc anul acesta, pe 8 decembrie

Concursul naţional de intrare în rezidenţiat va avea loc anul acesta, duminică, 8 decembrie. Camera Deputaţilor a adus, astăzi, unele modificări în ceea ce priveşte organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Reporter: Iulia Gherman – Proiectul legislativ iniţiat de PSD, PNL şi UDMR pentru modificarea Ordonanței Guvernului privind Organizarea și Finanțarea Rezidențiatului a fost aprobat de plenul Camerei Deputaților cu unanimitate de voturi. În baza unui amendament convenit de Comisia de Sănătate, examenul de rezidențiat se va organiza prin concurs național, în baza unei metodologii aprobate prin Ordin al ministrului sănătății. Totodată, se oferă posibilitatea medicilor care au promovat examenul de rezidențiat, dar nu și pe cel de specializare, să poată fi angajați în unități sanitare care au deficit de personal. Deputatul PNL Antoaneta Ioniță prezintă și alte modificări aduse actului normativ.
Antoaneta Ioniţă: Una dintre ele constituind-o, de fapt, cifra de școlarizare să fie cel puțin egală cu numărul de absolvenți ai facultăților de medicină generală, farmacie și medicină dentară.
Reporter: Social-democrații au cerut ca, în viitor, metodologia să aibă la bază și semnătura ministrului educației. Deputatul PSD Camelia Gavrilă: Doar pentru 2019 este în regulă să găsim această modalitate, întrucât organizarea unui examen de rezidenţiat, o formă de pregătire postuniversitară nu poate fi decuplată de responsabilităţile Ministerului Educaţiei.
Reporter: Proiectul de lege va fi trimis președintelui Klaus Iohannis în vederea promulgării./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 octombrie