Guvernul în exerciţiu a aprobat, ieri, alocarea a 400 de milioane de lei pentru plata facturilor restante ale primăriilor din ţară, încadrate în Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Banii nu sunt pentru baronii locali, ci pentru firmele care au executat lucrări, au declarat reprezentanţii Executivului. Suma nu acoperă, îns decât o parte a datoriilor acumulate de administraţiile locale.
Reporter: Petruţa Obrejan – Daniel Suciu, ministrul dezvoltării regionale în exerciţiu, spunea că banii alocaţi prin hotărârea de guvern nu acoperă integral solicitările şi facturile înaintate către minister de cele 1.450 de unităţi teritorial-administrative şi care se ridică la aproape un miliard de lei, ci doar 40%. El a explicat că noile realităţi politice şi faptul că nu se poate face rectificare bugetară au impus luarea altor măsuri decât cele preconizate pentru plata acestor facturi, dar şi pentru asigurarea unei bune funcţionări administrative.
Daniel Suciu: Am solicitat o sumă de 400 de milioane şi am primit. Nu cred că au mai rămas mulţi bani, dar sunt convins că într-o săptămână vom găsi resursele necesare să mai plătim încă o tranşă foarte importantă şi vă spun şi de ce: fiind vorba de final de an, toate aceste facturi, şi, atenţie!, nu dăm bani pentru baronii locali, guvernul dă banii, care ajung la firmele care au executat lucrări, iar aceste lucrări au fost deja efectuate, firmele de construcţii deja şi-au depus situaţiile de lucrări şi au şi plătit TVA pentru aceste facturi. Aşadar, nu ne dorim nicio secundă nici să blocăm autorităţile locale, şi nici firmele de construcţii.
Reporter: Potrivit lui Daniel Suciu, în PNDL 1 au fost prinse peste 5.500 de obiective, fiind finalizate peste 80%, iar prin PNDL 2 au fost finanţate peste 7.200 de investiţii. El a precizat că nu a existat niciodată o dublare a PNDL cu Programul Operaţional Regional./denisse

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (29 octombrie)