Premierul desemnat, Ludovic Orban, a semnat, ieri, acorduri şi înţelegeri politice cu mai multe partide parlamentare pentru a asigura guvernului pe care îl propune sprijinul necesar în Legislativ. Votul de învestire va fi dat lunea viitoare, iar astăzi şi mâine au loc audierile miniştrilor în comisiile parlamentare de specialitate.
Reporter: Alina Stănuţă – Premierul desemnat, Ludovic Orban, declara, după ce a semnat acordurile politice cu USR, UDMR, PMP şi ALDE că a obţinut sprijinul acestora pentru învestirea guvernului, iar aceste forțe vor asigura, ulterior, majoritatea parlamentară necesară adoptării unor proiecte de lege importante pentru cabinetul PNL.
Ludovic Orban: Numeric, am depăşit cifra de 233 de parlamentari, care susțin învestirea Guvernului. Sigur, negocierile continuă, pentru că vrem să ne luăm o marjă, pentru cazul în care apar absențe neașteptate. În discuţiile avute, maxim o absenţă este aşteptată din partea tuturor grupurilor parlamentare care susţin guvernul.
Reporter: Acordul politic încheiat cu USR prevede, între altele, că PNL şi USR se angajează să susțină adoptarea inițiativei cetățenești „Fără penali în funcții publice” sau revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Şi UDMR susţine noul guvern. Președintele Kelemen Hunor afirma că acordul semnat cu liberalii prevede o rectificare bugetară cât mai rapidă sau să nu se dea ordonanțe de urgență pe justiție sau în domeniul sistemului electoral. Voturi în favoarea noului guvern vin și de la reprezentanții PMP. Liderul Eugen Tomac declara că PNL și PMP au convenit pe punctele importante susținute de formațiunea sa, iar cei 18 parlamentari vor vota în favoarea Guvernului Orban. ALDE a încheiat, de asemenea, un acord politic cu PNL. Liderul Călin Popescu-Tăriceanu spunea că dorește modificarea legislaţiei din justiție doar prin dezbatere parlamentară și interzicerea migrației parlamentarilor și a aleșilor locali. Şi liderul grupului parlamentar al minorităților naționale, Varujan Pambuccian, a anunțat că reprezentanții acestui grup susțin în integralitate învestirea Guvernului Orban. Pe de altă parte, liderul PRO România, Victor Ponta, spunea că reprezentanții partidului său vor decide dacă participă sau nu la votul din plen după audierea candidaților, în timp ce PSD, prin vocea președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a reafirmat că social-democrații nu vor participa la ședința de plen, iar la comisii votul PSD va fi dat în funcție de prestația fiecărui candidat.
Marcel Ciolacu: Împreună cu colegii mei, n-am stabilit ca cineva să nu primească aviz sau să primească aviz, în mod deosebit, să fie niște audieri civilizate. Nu va fi o vendetă politică mâine în cadrul parlamentului.
Reporter: Potrivit calendarului adoptat de conducerea Parlamentului, audierea miniştrilor propuşi va avea loc astăzi şi mine, iar votul în plenul reunit este programat pentru săptămâna viitoare, luni./denisse