Continuă audierile miniştrilor propuşi de premierul desemnat Ludovic Orban, în comisiile de specialitate

„Radiojurnal” – Realizator: Mihaela Mihai – Reporter: Cătălin Purcaru
Realizator: În următoarele ore se încheie audierile în comisiile parlamentare de specialialitate ale miniştrilor propuşi de premierul desemnat Ludovic Orban pentru noul cabinet liberal. Au primit miercuri aviz favorabil Monica Anisie pentru Ministerul Educaţiei, Ionuţ Stroe pentru Ministerul Tineretului şi Sportului, Virgil Daniel Popescu pentru functia de ministru al economiei, energiei şi mediului de afaceri, Bogdan Aurescu pentru Ministerul de Externe. A fost însă şi un aviz negativ: Ion Ştefan, candidatul pentru portofoliul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei. Revine în direct cu detalii redactorul RRA Cătălin Purcaru.
Reporter: Ion Ștefan este al doilea candidat respins în comisiile de specialitate după ce, ieri, Florin Cîțu, propus la Ministerul de Finanțe, a primit aviz negativ. Printre prioritățile declarate de Adrian Ștefan se află continuarea tuturor lucrărilor începute prin Programul Național de Dezvoltare Locală, obiectivul principal fiind achitarea până la finalul anului a facturilor restante din acest program. La multe dintre întrebările adresate de către parlamentari răspunsurile au venit însă din partea premierului desemnat Ludovic Orban, ceea ce i-a nemulțumit pe social-democraţi și pe reprezentanții PRO România. Cu 19 voturi pentru și 17 împotrivă, Ion Ștefan a primit aviz negativ. Premierul desemnat afirmat că are în continuare încredere în capacitatea profesională a candidatului pe care l-a propus.
Ludovic Orban: Din cauza faptului că în comisiile de administrație ale celor două camere există o majoritate PSD, astăzi și-au impus această majoritate la vot, nimic altceva. În ceea ce privește pregătirea programului, toate ideile pe care le-a prezentat, capacitatea de a îndeplini obiectivele din programul de guvernare, am încredere deplină în domnia sa.
Reporter: În schimb, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a solicitat o altă nominalizare pentru portofoliul lucrărilor publice dezvoltării și administrației.
Alfred Simonis: Este probabil cel mai slab ministru audiat în ultimii treizeci de ani în Parlamentul României. Domnul Ștefan aproape că n-a răspuns la nicio întrebare. De urgență, solicităm înlocuirea celor doi miniștri care au primit avize negative din partea comisiei de specialitate.
Reporter: Audierea posibilului ministru de externe, Bogdan Aurescu, a fost total diferită. Bogdan Aurescu a primit aviz favorabil cu o largă majoritate în comisiile reunite de specialitate. Printre prioritățile sale se află depolitizarea ambasadelor și consulatelor, păstrarea liniilor tradiționale de politică externă și respectarea drepturilor minorităților românești din vecinătate. Avizele comisiilor parlamentare de specialitate sunt consultative, iar votul de învestitură a cabinetului Orban este programat luni, 4 noiembrie.
Realizator: Audierile în comisiile de specialitate continuă cu candidații pentru șefia Ministerului Muncii, Justiției și Transporturilor./dstanesc

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (30 octombrie)