Se împlinesc patru ani de la tragedia de la Clubul Colectiv

Se împlinesc astăzi patru ani de la tragedia de la Clubul Colectiv, în care au murit 64 de oameni, iar aproape 200 au fost răniţi – dintre care unul s-a sinucis, în urmă cu doi ani.

În capitală va avea loc un marş în memoria victimelor incendiului. Dosarul Colectiv a ajuns la Parchetul General în urmă cu trei ani, după ce familiile şi prietenii victimelor din club au acuzat autorităţile care au coordonat intervenţia după incendiu, de neglijenţă şi ucidere din culpă. Mira Gomboş ne reaminteşte ce s-a întâmplat atunci:

Reporter: Într-o seară ploioasă de sfârșit de octombrie, Ștefan, Alexandru, Alexandra, Raluca sau Bogdan au plecat de acasă la un concert rock într-un club din București. Era început de weekend și voiau să se bucure și să se relaxeze pentru ca de luni să meargă din nou la liceu, la facultate sau la serviciu. Ștefan, Alexandru, Alexandra, Raluca sau Bogdan nu voiau să devină eroi; ei nu aveau de gând nici să răstoarne guverne și nici să își audă din cer numele rostite în ceea ce a devenit ‘cazul Colectiv’.

Au trecut patru ani de atunci și în fiecare sfârșit de octombrie 64 de nume stau pe buzele tuturor. Se vorbește de atunci de inconștiență, nepăsare și neglijență, de ‘avem de toate aici, în țară’, și de ‘nimeni nu putea face mai mult’, de oameni pentru care demisia este doar un cuvânt în dicționar și, mai presus de toate, de nicio condamnare încă a vinovaților. Pentru cei care au murit, părinții, rudele și prietenii nu mai au lacrimi; pentru cei care au supraviețuit, chinul încă nu s-a sfârșit; fac operații dureroase în continuare și încearcă să revină la normalitate, luptă în fiecare zi ca să depășească trauma și încearcă să îi ajute pe alții.

Tedy Ursuleanu este arhitect, a suferit arsuri puternice chiar la mâinile cu care ar fi trebuit să deseneze case și magazine. A stat luni de zile în spitale din străinătate și din țară, vocea ei plină de încredere și fără urmă de încrâncenare le dă și altora ca ea speranță și forța de a lupta în continuare. În urmă cu doi ani, într-o ediție a „Serviciului de Noapte”, realizat de Alexandru Rusu la Radio România Actualități, Tedy nu şi-a putut ascunde totuși mâhnirea că despre tot ce s-a întâmplat la Colectiv se vorbește doar câteva zile în preajma comemorării, după care uităm.

Tedy Ursuleanu: E destul de dureros că doar atunci ne amintim de cazurile din Colectiv și comemorăm sau, nu știu, încercăm cumva să aducem în atenție doar pe 30 octombrie, în fiecare an. Lucrurile asta se întâmplă și s-ar putea întâmpla și acum, din nou, la noi, în orice clipă.

Realizator: Între timp, după ce săptămâna trecută a apărut o înregistrare video cu intervenția pompierilor la Colectiv, procurorii militari au deschis un nou dosar penal in rem, adică privind faptele de la intervenție. Începând de anul acesta, 30 octombrie este „Ziua Pacientului cu Arsuri”, marcată pentru a conştientiza problemele „marilor arşi”, încă nerezolvate în ţara noastră. Radio România Actualităţi va difuza, în această seară, o piesă de teatru şi un documentar pe tema tragediei de la Colectiv./cpodea/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 octombrie