170 de ani de la dispariția lui CHOPIN: pianista poloneză BEATA BILINSKA cântă Chopin la Sala Radio

Sensibilitate. Romantism. Poezie transformată în muzică. Iată câteva dintre noțiunile asociate cu creația, dar și cu viața lui CHOPIN, marele compozitor și pianist de origine poloneză și franceză, devenit un portret ideal al eroului romantic. În doar 39 de ani de viață, Chopin și-a dăruit toată dragostea sa pianului, pe care l-a transformat într-un instrument ”vedetă”, împingând, prin compozițiile sale, limitele tehnice ale instrumentului, dar și ale interpretului, la limite neatinse până atunci. Nu a compus lucrări ample, ci mai degrabă ceea ce am numi ”miniaturi”, în centrul cărora se află mereu pianul: balade, nocturne, valsuri, mazurci, poloneze, sonate ș.a.

Vineri, 8 noiembrie (19.00), în anul în care se împlinesc 170 de ani de la trecerea în neființă a muzicianului polonez, conaționala sa, pianista BEATA BILINSKA, va interpreta la Sala Radio, alături de Orchestra Națională Radio, câteva dintre creațiile lui Chopin: Variaţiunile pe tema La ci darem la mano, Andante spianato și Marea poloneză.

După absolvirea Conservatorului de la Varșovia, Chopin a debutat la Viena, unde a interpretat Variațiunile pe tema Là ci darem la mano, lucrare compusă la doar 17 ani și inspirată de celebra operă a lui Mozart, Don Giovanni. Importantul moment din cariera sa artistică a fost punctat de alt mare compozitor – Schumann – care, prezent la interpretarea lucrării, a declarat ”Jos, pălăria, domnilor! Un geniu!”

Pianista Beata Bilinska

Născută la Cracovia, BEATA BILINSKA și-a desăvârșit studiile la Berlin și în 2003 a debutat în celebra sală de concerte Carnegie Hall din New York. Evenimentul de la Sala Radio, derulat în colaborare cu Institutul Polonez Bucureşti, se va desfășura sub bagheta dirijorului CIPRIAN MARINESCU, director muzical, concert maestru și solist al Harmonious Chamber Orchestra din Osaka – Japonia.

Seara de la Sala Radio se va încheia cu Simfonia nr. 8 semnată de compozitorul ceh ANTONIN DVOŘÁK.

Dirijorul Ciprian Marinescu

O prezență constantă a scenei japoneze de muzică clasică, Ciprian Marinescu a fost apreciat în postura de solist, dirijor și interpret de muzică de cameră, în cele mai prestigioase săli de concerte din Osaka, Kyoto și Tokyo. Botezat de familia sa după numele lui Ciprian Porumbescu, CIPRIAN MARINESCU a început studiul muzicii la vârsta de șase ani. A fost elev al Liceului de Muzică George Enescu din București, a studiat apoi sub îndrumarea marelui violonist Ștefan Gheorghiu și a fost student al Conservatorul Ciprian Porumbescu, devenit astăzi Universitatea Națională de Muzică București.

În 1998, a devenit rezident în Japonia și membru al Osaka Symphony Orchestra. Încurajat de fratele său în pasiunea pentru studiul unor partituri cât mai complexe și la cererea colegilor săi japonezi, Ciprian Marinescu s-a întors la o dragoste a sa mai veche, dirijatul de orchestră. Ciprian Marinescu este invitat principal al prestigioasei Kansai Philharmonic Orchestra. Cariera sa muzicală se întinde pe două continente, turneele sale în Europa aducându-i elogiile publicului și criticii deopotrivă.

Pianista poloneză BEATA BILIŃSKA este deja un nume apreciat pe marile scene internaţionale. A participat la numeroase festivaluri din Polonia și a susținut concerte în întreaga lume : Austria, Argentina, China, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Japonia, SUA etc.

Beata Bilińska a fost distinsă cu Premiul al II-lea la Concursul Arthur Rubinstein in Memoriam (1993), a fost finalistă a ediţiei a 46-a a Concursului Ferruccio Busoni (1993) şi a obţinut Premiul I al Concursului Rina Sala Gallo (2002). Discografia sa, cuprinzând 12 CD-uri, este deja extrem de bogată, relevând un vast repertoriu.

 

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro. Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.