Guvernul propus de premierul desemnat Ludovic Orban a primit votul de încredere al Parlamentului. În acest moment, la sediul Administraţiei Prezidenţiale, urmează să înceapă ceremonia în cadurl căreia membrii noului cabinet vor depune jurământul în faţa preşedintelui Klaus Iohannis. Vom transmite în direct, la RRA, declaraţiile pe care şeful statului le va face după ceremonie. Între timp, vă reamintim că 240 de senatori şi deputaţi, au votat, astăzi, pentru învestirea Executivului propus de preşedintele PNL. Ludovic Orban a anunţat că cele mai importante obiective sunt: rectificarea bugetară, nominalizarea unui comisar european şi elaborarea bugetului de stat pentru anul viitor. Premierul demis Viorica Dăncilă a declarat că, de astăzi, PSD intră oficial în opoziţie, cu responsabilităţie pe care această situaţie le impune.
Reporter: Cătălin Purcaru – 240 de voturi favorabile din tot atâtea exprimate a obținut Cabinetul Orban. Parlamentarii PNL, USR, UDMR, ALDE, PMP şi Grupul minorităţilor naţionale s-au pronunţat pentru învestirea Guvernului. Deşi PSD şi PRO România au decis boicotarea ședinței plenului reunit, s-au înregistrat și voturi din partea unor parlamentari din aceste partide. Premierul Ludovic Orban a anunţat că noua echipă guvernamentală este pregătită să-şi preia imediat atribuţiile.
Ludovic Orban: Suntem pregătiți să începem în forță la activitatea. Imediat după depunerea jurământului, vom avea o ședință informală, la Palatul Victoria, pentru a stabili toate detaliile acțiunii ulterioare.
Reporter: De cealaltă parte, premierul demis Viorica Dăncilă a anunţat că de astăzi social-democraţii intră în opoziţie şi îşi vor asuma toate responsabilităţile privind acest statut.
Viorica Dăncilă: Şi dacă tot vorbim de responsabilitate, aş vrea să fie foarte clar că în conformitate cu decizia luată în Comitetul Executiv Naţional, toţi cei care au trădat la acest vot au fost deja excluşi din PSD.
Reporter: Preşedintele PSD a dat asigurări că social-democraţii vor face cea mai grea opoziţie de care a avut parte un guvern în ultimii 30 de ani./denisse

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (4 noiembrie)