2019. november 6

Az új miniszterelnök a fekete-tengeri földgázkitermelési projektek holtpontról való kimozditását igérte

Ludovic Orban új miniszterelnök szerdán azt ígérte, hogy az általa vezetett kormány prioritásnak tekinti a fekete-tengeri földgázkitermelési projektek és más energiaberuházások elmozdítását a holtpontról. A miniszterelnök részt vett a gazdasági és energetikai minisztériumban Virgil Popescu új tárcavezető beiktatási ünnepségén. Ez alkalommal elmondta, hogy az új kabinet megoldásokat keres a különböző tervezett beruházások felgyorsítására, és elsősorban a befektetői bizalom visszaszerésére törekszik, mivel az előző szociáldemokrata kormányok számos váratlan törvénymódosítással ellehetetlenítettek több nagy energetikai beruházást.Példaként említette a fekete-tengeri földgázkitermelés késleltetését, ami szerinte negatívan hat ki a román gazdaság fejlődésére. A parlament már tavaly októberben elfogadta a kitermelést szabályozó törvényt, de az olyan feltételeket tartalmaz, amelyeket nem tartanak elég vonzónak a befektetők, ezért az osztrák OMV-Petrom és az amerikai ExxonMobil egyelőre elhalasztotta a nyersanyag kitermelését.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.06)

Ludovic Orban miniszterelnök két jelöltet javasol a Romániának járó európai biztosi posztra

Adina Valean és Siegfried Mureşan európai parlamenti képviselők személyében Ludovic Orban miniszterelnök két lehetséges jelöltet javasol a Romániának járó európai biztosi posztra. Ezt maga a miniszterelnök közölte szerdán, az új kormány első munkaülése után. Románia új jelöltjét az európai uniós biztosi tisztségre az Európai Parlament közlekedési bizottságában hallgatják meg november 14-én.A javasolt jelölttel előbb egyet kell értenie a jogi bizottságnak, amely véleményt mond a javasolt személy integritásáról.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.06)

Elégedetlenséget váltott ki a PSD-ben a volt igazságügyi miniszter magatartása

Viorica Dăncilă, a Sociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kijelentette, hogy nagy az elégedetlenség a párton belül Ana Birchall volt igazságügyi minister magatartása miatt, amelyet elemeznek majd a PSD végrehajtó testületében.Kedden, mandátuma átadásakor, Kalus Iohannis államfő megdicsérte Ana Birchallt, mondván, hogy szembe helyezkedett a kormánnyal és a PSD vezetésével. Mint Viorica Dăncilă megjegyezte: megértette, hogy miért volt ez a felmagasztalás és visszaemlékezett arra, hogy jó maga felmentette tisztségéből Ana Birchallt, de Klaus Iohannis államfő visszautasitotta döntését.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.06)

Tiltakoztak a parajdi, aknavásári és a désaknai sóbányák alkalmazottjai

Tiltakoztak a parajdi, aknavásári és a désaknai sóbányák alkalmazottjai, elégedetlenségüknek adva hangot amiatt, hogy nem kapták meg ez évre a vakációs jegyeket. A Hargita megyei parajdi sóbánya dolgozói ma is folytatták a néhény napja megkezdett sztrájkot és a kormánytól várják a megoldást. A tiltakozók szerint a vakációs jegyekre kiutalt összegekkel más kiadásokat fedeztek. Az aknavásári sóbánya munkásai is hasonló okoból tiltakoznak. Ugyancsak a vakációs jegyek miatt folytatják a sztrájkot a désaknai sóbánya munkásai is, mi több, a tiltakozás jegyében, mintegy 70 bányász még a tengnapelőtt óta nem jött fel a felszinre. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.06)
Rozália Gănciulescu/rganciu