Copiilor instituţionalizaţi nu li se administrează sedative fără prescripţie, s-a constatat în urma verificărilor Avocatului Poporului

Realizator: În România sunt aproape 32.000 de copii intituţionalizaţi, dintre care peste 14.000 trăiesc în centre de plasament. După verificări efectuate la 14 din cel 41 de astfel de centre, s-a constatat că nu li se administrează copiilor sedative neprescrise de medici psihiatri.
Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu după ce, în martie, un post de televiziune a difuzat un reportaj în care se spunea că mii de copii din centre de plasament sunt sedaţi fără să aibă probleme psihice. Astăzi au fost prezentate concluziile raportului, de către Avocatul Copilului, Ioan Gânfălean.
Ioan Gânfălean: Nu a reieșit de niciunde că se fac abuzuri în sensul că copiilor care nu au dizabilități li se administrează sedative, neuroleptice. În momentul primirii unui copil într-o casă de tip rezidențial i se face o fișă de evaluare medicală de asistentul medical al centrului. După ce are fișa asta de evaluare medicală copilul este prezentat și toți copiii sunt prezentați medicului de familie care are o fișă de observație clinică generală. În momentul în care vine în centru cu o prescripție sau dacă doctorul generalist constată că copilul suferă de o anumită afecțiune, copilul respectiv este trimis la medicul specialist care prescrie tratamentul respectiv.
Realizator: Avocatul Poporului Renate Weber şi adjunctul său au avertizat că psihiatrii prescriu foarte uşor medicamente. Specialiştii de la Avocatul Poporului recomandă, având în vedere că toţi copiii instituţionalizaţi au probleme afectiv emoţionale, creşterea numărului de asistenţi sociali şi de psihologi care să permită lucrul efectiv cu aceştia – ne-a transmis reporterul RRA Diana Surdu./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 noiembrie)