Creşterea economică la nivelul UE continuă pentru al şaptelea an consecutiv

Creşterea economică la nivelul Uniunii Europene continuă pentru al şaptelea an consecutiv, iar tendinţa se va menţine şi în următorii doi ani, chiar dacă se înregistrează o încetinire, potrivit prognozei economice de toamnă lansate de Comisia Europeană.
Corespondenţă din Bruxelles – Reporter: Amalia Bojescu – Oficialii europeni spun că, până acum, economia europeană a demonstrat reziliență în contextul unui mediu extern mai puțin favorabil. Creșterea economică a continuat, crearea de locuri de muncă a fost puternică, iar cererea internă mare.
Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice: Am putea spune că elementele fundamentale ale economiei europene rămân solide și în 2019 și în anii următori. Vor fi ani de creștere în toate țările din zona euro. Piața forței de muncă s-a îmbunătățit. Șomajul se află la cel mai scăzut nivel de la începutul secolului. Creșterea va rămâne moderată, dar pozitivă în toate statele membre.
Reporter: Comisia Europeană atrage, însă, atenția că pe viitor este posibil ca statele membre să se confrunte cu unele dificultăți legate de conflicte comerciale, tensiuni geopolitice crescânde, deficienţe persistente în industria prelucrătoare și Brexit. Totodată, executivul comunitar recomandă țărilor cu niveluri ridicate ale datoriei publice să aplice politici bugetare prudente.
Realizator: În ceea ce priveşte România, se estimează că ritmul creşterii economice se va reduce, fiind de 4,1% anul acesta, 3,6% anul viitor şi 3,3% în 2021. Majorările de pensii şi de salarii vor duce, totodată, la o creştere semnificativă a deficitului, de la 3% în 2018 la 4,4% anul viitor şi 6,1% în 2021./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 noiembrie)