Preşedintele SUA neagă afirmaţiile Beijingului

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a negat afirmaţiile Beijingului potrivit cărora ar fi fost de acord cu ridicarea unora dintre taxele vamale impuse produselor chinezeşti.

Ministerul chinez al Comerţului anunţase joi printr-un purtător de cuvânt că părţile au convenit să anuleze tarifele treptat, pe măsură ce avansează în negocierea unui acord comercial. După două zile de tăcere, preşedintele american a spus că n-a aprobat nimic şi că nu este de acord cu eliminarea progresivă a taxelor.

Corespondenţă din Washington – Reporter: Doina Saiciuc – Comentariile președintelui Trump au implicat faptul că negocierile nu au progresat atât de mult cât se sperase pentru ca cele două cele mai mari economii ale lumii să poată pune capăt unui război comercial care le-a afectat pe amândouă. Cele două părți au lucrat asupra unei inițiale faze întâi a unui acord, fază care a fost anunțată la 12 octombrie, dar care nu este încă finală.

Președintele Trump a insistat că Beijingul are mai multă nevoie de un acord decât Washingtonul și că Statele Unite beneficiază de veniturile provenite din creșterea taxelor vamale. Deși președintele spune că tarifele sunt plătite de China, studiile întreprinse de la impunerea taxelor vamale arată că ele afectează consumatorii ca și comunitățile de afaceri din Statele Unite.

Analiștii spun că, în ciuda comentariilor condescendente ale președintelui Trump, Administrația sa are suficiente motive pentru a ajunge la un acord. Donald Trump spusese este luna trecută că prima fază a acordului ar include cumpărarea de către China de produse agricole americane în valoare de zeci de miliarde de dolari, de care ar beneficia fermierii, dintre care mulți l-au sprijinit pe Donald Trump în alegerile din 2016./cpodea/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 noiembrie