Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI, despre desfăşurarea alegerilor prezidenţiale

La sediul Ministerului Afacerilor Interne, purtătorul de cuvânt Monica Dajbog face declarații privind desfășurarea alegerilor.

Monica Dajbog: Până în prezent, nu au fost înregistrate situații grave care să afecteze ordinea publică sau desfășurarea în bune condiții a alegerilor. Vă reamintim că ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, a dispus trimiterea în fiecare județ a unor reprezentanţi ai structurilor centrale ale ministerului pentru a veni în sprijinul unităților locale în soluționarea cu celeritate a tuturor sesizărilor.

Specialiștii Ministerului Afacerilor Interne verifică cu operativitate fiecare sesizare primită pentru a stabili dacă aspectele semnalate se confirmă sau nu. Până acum, cinci sesizări nu s-au confirmat. A fost aplicată o singură amendă în județul Olt, în valoare de 500 de lei, pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgențe 112. Restul sesizărilor rămân în curs de verificare.

În general, sesizările au fost despre lipsa unor ștampile, sfătuirea alegătorilor la sediul secției cu ce candidați să voteze sau continuarea propagandei electorale. Vă reamintim că sfătuirea alegătorilor la secțiile de votare cu ce candidat să voteze sau cu ce candidat să nu voteze se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.

Cu aceeaşi amendă se pedepsește și comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice în spațiul secției de votare până la ora 21:00. Oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la şase luni la trei ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Persoanele care votează de două sau de mai multe ori, votează fără a avea acest drept, introduc în urnă mai multe buletine de vot decât au dreptul sau utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals se pedepsesc cu închisoare de la şase luni la trei ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Precizez că au fost înregistrate și mai multe cazuri medicale. De exemplu, în județul Vaslui s-a solicitat ambulanța pentru locţiitorul președintelui unei secții de votare și un alt membru al aceleiași secții, iar o femeie din Ilfov a fost transportată la spital, după ce i s-a făcut rău în secția de votare. În Vrancea, la o secție de votare, procesul de vot a fost suspendat temporar, din cauza stării de sănătate a președintei secției. În prezent i se asigură asistența medicală de specialitate. În județul Suceava, două secţii de votare au rămas fără curent, dar echipele de intervenţii au fost imediat alertate. Mulţumesc. Următoarea declarație de presă va avea loc la ora 15:00./aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 noiembrie