Votul românilor din Franţa

Este a treia zi de vot pentru românii din străinătate, iar interesul acestora pentru alegerea preşedintelui României este foarte mare. Prezenţa la vot de până acum, de peste 582.000 de oameni, a depăşit-o mult pe cea din mai, de la alegerile europarlamentare. Datorită schimbării sistemului de votare şi a celor trei zile în care compatrioţii stabiliţi peste hotare au putut vota, anul acesta nu au mai fost cozile interminabile din trecut. Cum se votează în Franţa, ne spune în direct acum corespondenta noastră, Daniela Coman.
Reporter: Mă aflu acum la o secție de votare dintr-un orășel din apropierea Parisului. Este prima dată când se poate vota la Issy-les-Moulineaux, unde există o importantă comunitate de români. Secția de votare funcționează într-o sală din clădirea primăriei orașului, pusă gratuit la dispoziţie de autoritățile de aici, care au oferit şi birourile pentru membrii comisiei, precum şi cabinele de vot. La Issy-les-Moulineaux au votat până acum peste 600 de români. În toate cele 49 de secții de votare din Franța, plus una, în Principatul Monaco, s-au prezentat în total, de vineri de la prânz și până în acest moment, 27.000 de alegători, cu aproape 7.000 mai mulți decât la europenele din mai și 187 au votat prin corespondenţă. Peste tot în Franța, procesul de votare s-a desfășurat în cele mai bune condiții fără incidente şi fără cozi. Românii sunt foarte fericiţi că pot vota atât de repede, în maxim trei-patru minute, și că au scăpat de coșmarul orelor de așteptare de la scrutinele precedente. Şi este desigur cea mai bună prezență înregistrată vreodată în Franța la alegerile organizate pentru românii din diaspora.
Realizator: Secţiile de votare rămân deschise în străinătate până la ora locală 2100, dar, dacă va fi nevoie, procesul de votare se poate prelungi până la miezul nopţii./csimion/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 noiembrie