Potrivit ministrului de finanţe, Florin Cîţu, situația financiară găsită de noul guvern depășește cele mai pesimiste așteptări

Ministrul de finanțe, Florin Cîțu, a susținut la o conferință de presă că situația financiară găsită de noul guvern depășește cele mai pesimiste așteptări.

Încasările la bugetul de stat sunt mai mici decât ceea ce s-a prognozat, iar rectificarea bugetară din această lună va fi una negativă, așa cum ar fi trebuit să fie și celelalte rectificări din acest an în lipsa realizării veniturilor bugetare programate.

Florin Cîțu a adăugat că există riscul ca deficitul bugetar să ajungă la finalul anului la peste 4% din produsul intern brut, dacă nu vor fi luate măsuri de îmbunătățire a colectării:

Florin Cîţu: Veniturile estimate pe primele nouă luni trebuiau să fie la 249 de miliarde de lei, sunt la 228 de miliarde de lei, 21 de miliarde de lei gaură, diferență, deficit, cum vreţi să îi spuneți. 11 miliarde reprezintă bani în economie necolectaţi. Cealaltă jumătate vine din fonduri europene. Deficitul la 9 luni trebuia să fie la 2,28. Execuţia la 9 luni este 2,60 şi astăzi vă prezint deficitul, execuţie la zece luni, la 2,84, ceea ce înseamnă mai mult decât trebuia să fie la sfârşitul anului.

Reporter: Florin Cîțu susține că există un deficit de 2 miliarde de lei la bugetul asigurărilor sociale, dar și datorii către companii pentru plata concediilor medicale de aproape două miliarde de lei. Ministrul de finanțe a mai spus că analizează oportunitatea sesizării organelor de urmărire penală pentru situația dezastruoasă în care se află finanțele publice./apuscasu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 noiembrie