2019. november 15

Az alkotmánybíróság jóváhagyta az elnökválasztás első fordulójának eredményét

Az alkotmánybíróság jóváhagyta pénteken az elnökválasztás első fordulójának eredményét, amely szerint a jövő vasárnapi második fordulóban a tisztségben lévő Klaus Iohannis államfő és Viorica Dăncilă, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke fog megmérkőzni egymással. Iohannis két jobbközép párt kiesett jelöltjének – a 15 százalékos eredményt elérő Dan Barnának és a voksok 5,7 százalékát elnyerő Theodor Paleologunak – a támogatását is megszerezte, anélkül, hogy az őket indító Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), illetve Népi Mozgalom Pártja (PMP) feltételeket támasztott volna vele szemben.Az elnökválasztás első fordulójában 3,9 százalékos eredményt elérő Kelemen Hunor RMDSZ-elnök úgy nyilatkozott az RMDSZ hívei belátására bízza, hogy hogyan szavaznak, csak azt kéri tőlük, hogy éljenek választójogukkal.Az elnökválasztás második fordulójára november 24-én kerül sor. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.15)

A brassói felkelés 32-ik évfordulója

A brassói felkelés Románia kommunista időszakának egyik legjelentősebb munkáslázadása volt.A felkelés a Steagul Roşu teherautógyárban tört ki, ezelőtt 32 évvel, november 15-re virradó éjszaka. A munkások az életszinvonal miatt vonultak az utcára. Ez volt az első nagyméretű, a Ceauşescu-rendszer elleni fellázadás.Kezdetben a felkelők csak az élelmiszerhiány, nélkülözés elleni jelszavakat skandáltak, de idővel ez átcsapott politikai követelésekbe: ez volt az első felkelés, melyen elhangzott: Le Ceauşescuval, Le a kommunizmussal. A tűntető munkásokhoz számos más ember is csatlakozott (diákok, tanulók, traktorgyári dolgozók), és a tömeg hamarosan több ezer fősre dagadt. A hatóságok brutálisan felléptek a tűntetők ellen. Pénteken, Brassóban megemlékeztek azokról, akik részt vettek az 1987 őszén kirobbant felkelésen. Ludociv Orban miniszterelnök virágkoszorút helyezett el a brassói kommunistaellenes megmozduláson részt vevők emlékére állitott fakeresztnél. A miniszterelnök szerint az egész társadalomnak, az intézményeknek, a politikai osztálynak kötelessége megörizni az áldozathozatallal szerzett értékeket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.15)

A jövő év januárjában kezdődik a HIV-virus elleni oltási kapmány

2020 januárjában kezdődik az országos oltási kampány és amennyiben a szülők 2018-ban és 2017-ben igényélték a védőoltást, a 11-14 éves lányok ingyen megkapják a HPV-vírus (humán papillóma vírus) elleni védőoltást a háziorvosi rendelőkben. Az egészségügyi minisztérium pénteki közleménye szerint befejeződött a közbeszerzési eljárás és az első 20 ezer adagot a jövő héten kezdik kiosztani a megyei közegészégügyi igazgatóságoknak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.15)

A Hidroelectrica képviselői figyelmeztettek: a vállalat ismét fizetésképtelenségbe kerülhet

A Hidroelectrica vezetősége felhivta a figyelmet, hogy az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) által elrendelt szabályozási intézkedés miatt a vállalat ismét fizetésképtelen lesz. Bogdan Badea igazgató kijelentette, hogy az emlitett intézkedés miatt a vállalat kénytelen lesz a villamosenergia-piacról beszerezni az áramot, magas áron, amelyet a lakosságnak ad majd el, jóval kisebb áron.A 114-es sürgösségi kormányrendelet és az ANRE rendelet-tervezete nyomán 2020 januárjában a Hidrolectrica és a Nuclearelectrica vállalatoknak szabályozott, azaz jóval a piaci ár alatt kell biztositaniuk a lakossági energiafogyasztást, nyilatkozta Bogdan Badea, hozzáfűzve, hogy az ANRE rendeletét törvényes úton megtámadja és erről értesiti az Európai Bizottságot is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.

Rozália Gănciulescu, RADOR