Porumbeii își pierd picioarele din cauza părului uman

O echipă de cercetători francezi de la Muzeul Național de Istorie Naturală și Universitatea Lyon 1 au monitorizat sute de porumbei în 46 de locuri din Paris şi au conchis că bărbații sunt responsabili, cel puțin parțial, de mutilările acestor păsări: cu cât cartierul este mai poluat (poluarea aerului, zgomot …) și mai dens populat, cu atât mai mulţi porumbei sunt afectaţi. Și mai frapant, aceste păsări sunt mai frecvent mutilate în cartierele în care coaforii aruncă părul tăiat în aceleași pubele în care vin să se hrănească păsările. Motivul este mecanic. „Când porumbeii umblă pe pământ, părul sau firele de păr se înfășoară în jurul extremităţilor picioarelor lor şi fac un fel de garou pe degetul care necrozează și cade”, explică Muzeul, care subliniază că o mai bună gestionare a deșeurilor noastre ar putea „limita suferința impusă faunei orașelor”.
De asemenea, cercetătorii remarcă faptul că porumbeii sunt considerați adesea o pacoste, un fel de marker al stării de poluare a mediului urban.
„Monitorizarea poluării urbane din orașele mari se poate baza pe penele porumbeilor, de exemplu pentru urmele de metale, dar poate lua în calcul și degetele lor”, conchid cercetătorii. (www.lesoir.be – 15 noiembrie)/rcostea/ddaniela